OffNews.bg

Изненаданите от СУ зрелостници с право на трета матура по балообразуващ предмет

Дванадесетокласниците ще имат право да подадат заявления за явяване на трета матура по желание до четвъртък.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев днес в отговор на въпрос, свързан с променените в последния момент условия за кандидатстване в Софийския университет. Вчера СУ обяви, че почти всичките му изпити отпадат, като обясни това с противоепидемичните мерки. Така се оказа, че част от кандидатите няма да имат оценка по предмет, необходима за балообразуването им в Алма матер.

За да решат проблема, от МОН подновяват изтеклия вече срок за подаване на заявления за явяване на трета матура. Зрелостниците ще могат да подадат такова до четвъртък и да се явят на трета матура според необходимия им за кандидастването предмет.

При новите условия на Алма матер ще има само три кандидатстудентски изпита: по биология, химия и математика. Първите два са задължителни за приема в регулираните специалности "Медицина" и "Фармация", с тях може да се кандидатства още в Биологическия и Химическия факултет. Математика II класира във Факултета по математика и информатика.

Решението на СУ беше взето "на тъмно" в петък. Медиите дори не бяха известени за насрочения Академичен съвет, камо ли поканени. Така мотивите на членовете му за взетото решение остават не напълно изяснени.