OffNews.bg

Илияна Цанова: Без пари от ЕС икономиката ни умира

Без пари от ЕС икономиката на България ще умре, заяви пред bTV вицепремиерът по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.

Базовата инфраструктура, която е основополагаща за нашата икономика, това са пътища, градска инфраструктура, транспорт – те се финансират от четири оперативни програми и те са структуроопределящи за нашата икономика. Да не говорим, че един от всеки седем българи се възползва от услугите, които се предоставят от Програмата за развитие на човешките ресурси - за преквалификация, за квалификация, за стипендии, за обучение и т.н. Изключително важен ресурс за страната. И ние трябва да положим максимални усилия, така че този ресурс да бъде инвестиран в качествени проекти, каза тя.

За първи път през новия програмен период финансовата помощ от Европа се обвързва с изисквания за реформи. На България са поставени 32 изисквания, от които страната е изпълнила 15. За да получава европейско финансиране в бъдеще, България трябва да направи спешни реформи в сектори като обществени поръчки, здравеопазване и правосъдие, обясни Цанова.

Вицепремиерът заяви, че напуска поста с удовлетворение. „Оставям добро наследство и на страната, и на колегата, който ще поеме ресора след мен. Не знам кой ще бъде моят наследник. През тези три месеца съм информирала представители и на БСП, и на ГЕРБ, и на Реформаторския блок, защото е важно да има приемственост между политическите сили в тези политики”, посочи Илияна Цанова.

Възстановяването на плащанията по ОП „Околна среда” и по двете оси на ОП „Регионално развитие” ще стане най-късно на 15 ноември, което е изключително висока оценка за служебния кабинет, подчерта още вицепремиерът.

Работата продължи, след като 6 месеца нямаше никакви плащания към общините. Служебният кабинет одобри 750 млн. лв. за продължаване на проекти на общините по спрените програми, посочи Цанова и увери, че парите ще бъдат възстановени до края на годината.