OffNews.bg

Илчев плаши студентите с Цацаров

Поисках от членовете на Академичния съвет разрешение да сезирам прокуратурата за започналата вчера окупация, обяви ректорът на Софийския университет в интервю за БНР.

По думите му новите окупатори са хора, които се опитват да станат герои като принудят полицията да влезе в Ректората.

„Изпратил съм писмо до Академическия съвет, обяснявам ситуацията и искам от тях съгласие да упълномощят ректорското ръководство да вземе всички законови мерки да възстанови работа на университета", уточни Илчев.

По думите му предстоящата седмица е много важна за университета и е решаваща за много студенти - предстоят акредитации на някои професионални направления, Академичният съвет трябва да говори по бюджета на университета и да гласува броя на кандидат-студентите за предстоящите кандидатстудентски изпити. 

Оставка има право да ми иска Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а такова има през март, обяви Илчев пред Нова телевизия.

Младежите, които наново окупираха Ректората на университета отново поискаха оставката му.

"Държа връзка със студентите, които са в университета, но това са хора, които за съжаление нямат представа от това как работи един университет и как функционира. Университетът не може да функционира с един, два отдела хора.

Те не могат да окажат абсолютно никаква помощ при провеждането на изпитите в други сгради, тъй като в момента залите не ни стигат за провеждането само на изпитите на изпитната сесия. Цялото действие на студентите нанася невероятен удар върху Софийския университет и колегите им.

Това е действие на хора, които виждат света в черно и бяло. За съжаление, не бих искал да го казвам, но начинът, мотивировката на действията им, формулирането на исканията им са на доста по-ниско ниво от тези на колегите им по време на първата акция на студентите”, коментира Илчев.

Той твърди, че знае колко души има вътре и как е започнала окупацията - те останали в сградата след 22 часа в петък, когато се заключва сградата на Ректората.

Ако бяхме някакъв бизнес, който се бори със зъби и нокти щяхме да кажем, че конкуренцията е внушила подобна стъпка, защото СУ в момента е в разгара на редица свои дейности, които няма как да бъдат отложени.

Ако бъдат отложени в момента губим невероятно от тях, това е сесията, занятията на задочниците, те си представят прехвърлянето на занятията, като прехвърляне на роти и войници от едно място на друго, а това не става по този начин”, заяви проф. Илчев.

Втора нощ Софийският университет е под окупация. Не е известен точният брой на хората вътре, нито дали всички от тях са студенти на СУ в момента.

Ранобудните студенти, които в края на миналата година затвориха ректората и поискаха оставката на правителството, не са инициатори на новата окупация. Те обявиха, че подкрепят инициативата.

Преподавател по археология ударил един от окупаторите на Софийския университет, обяви самият младеж пред bTV и се зарече да си търси правата по съдебен ред.

Окупаторите допуснаха студентите по право за изпита им.