OffNews.bg

И 4-годишните задължително на забавачка

И четиригодишните деца да ходят задължително на предучилишна подготовка. За това се обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

В момента забавачката е задължителна за 5- и 6-годишните деца.

Причината за промяната е, че всички национални и международни изследвания показвали, че децата, които не са посещавали детска градина са сред най-уязвимите за отпадане в прогимназиален курс на обучение. Това важало в много висока степен за малчугани, чийто майчин език не е българският, както и за такива на родители с ниско образование.

"Децата трябва да знаят български език на входа на 1 клас. Иначе рискът да отпаднат от образователната система още в 5-и, 6-и и 7-и клас е много висок", каза министър Вълчев.

Той обясни, че новият механизъм трябва да заработи във всички детски градини и че МОН ще работи с останалите институции по темата.

Според Вълчев децата, които са ходили в детска градина, имат много по-добри шансове да завършат основно образование, а след това и по-висока степен и получават много повече шансове да се приобщят към пазара на труда.