OffNews.bg

"Гераците" на Елин Пелин се падна на матурата

Тема върху откъс от "Гераците" на Елин Пелин се падна на тазгодишния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Темата е "Разрушената хармония".  

Матурата започна в 8 часа и на нея трябва да се явят 52 089 ученици. Изпитът продължава 4 часа. Той съдържа тест с 40 въпроса. 41-вата задача изисква писане на интерпретативно съчинение или есе по тема върху падналото се произведение – в случая то е „Гераците“ от Елин Пелин.

Тестът беше генериран рано тази сутрин чрез компютър от 11 млн. възможни комбинации на въпросите в тестовата банка.

Изпитът се провежда в 625 училища, а квесторите са над 10 000. Във всяка от 4000-те изпитни зали има видеонаблюдение.

Резултатите излизат до 10 юни.

Министърът на образованието взема решението кога да бъде утвърдена скалата за оценяване – преди изпита или след него. Това заяви Милена Иванова, главен експерт по български език и литература в МОН. „Всяка година скалата е 23 точки за тройка, а процентът двойки е около 5. От тази гледна точка няма проблем скалата да бъде утвърдена и преди изпита, но решението го взема министърът“, заяви тя.

В 10 ч. започна и националното външно оценяване по български език и литература след седми клас. 59 839-те седмокласници могат да кандидатстват с оценките от него в езиковите и математическите гимназии. 

Изпитът се състои от два модула. Първият модул продължава 60 минути, а вторият модул – 90 минути.

Резултатите от националното външно оценяване по български език и литература за VII клас ще бъдат обявени до 3 юни 2015 г.

След 15.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори и за двата изпита.