OffNews.bg

Гей парадът тази година ще е на 27 юни

„София Прайд 2015“ ще се проведе 27 юни, съобщиха организаторите, като допълват, че шествието се провежда с послание за приемане на различията и борба с дискриминацията в образователните институции.

Осмото ежегодно шествие в подкрепа на равенството на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора (ЛГБТИ) ще се състои на 27 юни, събота, от 18:00 часа. 

Все още не е ясен маршрутът, през който ще премине парадът.

Организаторите на прайда цитират данните на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA), която през 2012 г. обяви данните от допитване сред ЛГБТ хората в България. От анкетираните 1034 души 71 процента отговарят, че „винаги“ или „често“ са криели това, че са нехетеросексуални или трансполови, когато са били в училище.

С процент повече са отговорилите, които в училище са били обект негативни коментари или отношение заради това, че са ЛГБТ, а 95 процента са били свидетели на такива коментари или отношение спрямо другиго.

„В училището и университета човек активно се социализира и прекарва голяма част от ежедневието си. Ето защо е много важно средата да е безопасна и включваща. А това означава да се чувстваш комфортно, да не се чувстваш особен или не добре дошъл. Хора, които не се чувстват пълноценно и приети, не взаимодействат добре с връстници и преподаватели. Това саботира реализирането на потенциала им и може да доведе до недобър учебен процес, а от там – недобра подготовка и реализация в бъдещето“, коментира Моника Писанкънева от фондация „Ресурсен център „Билитис“, които са един от съорганизаторите на прайда.

От организаторите припомнят, че по традиция шествието ще бъде предхождано от културната програма на София Прайд филм фест и София Прайд арт седмица.