OffNews.bg

Фирма на МВР иска да прави табелите за коли

Фирмата на МВР "Безконтактни мултиплекторни вериги" ЕООД, се яви на конкурса за изработване на регистрационните табели на колите в България, съобщава в. "Труд".

Фирмата стана скандално известна с това, че дарява постоянно МВР с пари и автомобили и по този начин се заобикаля обявяване на обществени поръчки.

Днес в сградата на министерството бяха отворени офертите на четири фирми - словенската KIG d.d., консорциумите J. L. M. sistems - Erih Utsch, "Български регистрационни табели" и БМВ ЕООД, която е 100% собственост на МВР.

Преди два месеца вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви, че има намерение да ликвидира фирмата и да премахне държавния монопол върху изработването на регистрационните номера на колите.

На 4 октомври ведомството обяви обществена поръчка, с която покани всички фирми от ЕС да участват в конкурс за изработване на 1 130 200 регистрационни табели за автомобили, ремаркета, мотоциклети, мотопеди и транзитни номера. Стойността на поръчката е 10 млн. лв. без ДДС.

Едно от изискванията към участниците беше да са изработвали табели през последните 3 г. и да имат поръчки за над 10 млн. лв. Така единствената родна фирма, която имаше възможност да участва в конкурса, е тази на МВР. Другите са консорциуми с германски и полски фирми.

От параметрите на поръчката МВР е заложило около 8,50 лв. за производството на един номер. В момента при нова регистрация на колата се плащат 75 лв. - за двойка табели и талон. Ценовите оферти на фирмите ще бъдат отворени в началото на декември, а крайният резултат от конкурса се очаква да стане ясен около 15 декември.

Според в. "Капитал" чрез заобикаляне на Закона за обществените поръчки "БМВ" формираше близо половината от "даренията" за МВР в размер около 6-7 млн. лв. годишно. Заради пренасочването на средства обаче БМВ е на огромна загуба – през 2011 г. дружеството дари сума от 6 млн. лв. на принципала си (което е 40% от годишния оборот), с което не излезе на печалба и съответно не внесе дивидент в държавния бюджет.

Освен че компанията е монополист в производството на регистрационни табели за автомобилите, в активите си има и заведение, оръжеен магазин и хотел в курорта Златни пясъци. За първото полугодие на 2013 г. печалбата от табелите за коли възлиза на 1.2 млн. лв. и ако се изключат даренията, дружеството би отчитало милионни печалби.