OffNews.bg

Експерт: И футболното хулиганство е радикализация

В европейските общества има почва, която създава радикалисти. Става дума за проблеми, свързани със социална несигурност. Всички атентатори досега са с двойно гражданство - говорим за групи хора, които не са се интегрирали.

Трябва да си направим изводите от това какво става в Европа, заяви Йордан Божилов, председател "Софийски форум за сигурност", по Нова тв. Седмица след кървавата атака в Ница, при която бяха убити 84 души и само дни след като младеж нападна и уби няколко души във влак в Германия, снощи 18-годишен германец от ирански произход отне живота на 9 души в Мюнхен. 

„Ние в последно време говорим не толкова за радикален ислям в Европа, колкото за ислямизацията на радикализма. Вече мотивирани да се противопоставят на обществото, тези хора просто намират в исляма една идеология и обяснение на това, което ще извършат”, добави експертът по сигурността. „Трябва да проучим обществата си, трябва да разберем защо хората, особено младите, се радикализират”, каза още той. Божилов изтъкна и, че футболното хулиганство също е форма на радикализация.