OffNews.bg

Докараха пребития секретар на българския клуб в Охрид с правителствения ''Фалкон'' (обновена)

Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков беше транспортиран с правителствения самолет "Фалкон" до София. Машината с 23-годишния Пендиков кацна на българска земя в 17:58, а оттам младият мъж беше откаран към Военномедицинска академия, където ще бъде настанен.

Правителственият самолет с екип от Военномедицинската академия на борда – двама лекари и реанимационна сестра, отпътува по-рано днес за Северна Македония. От Министерския съвет обясниха, че Християн ще получи необходимото лечение във ВМА.

Първоначалната информация беше, че Пендиков ще бъде транспортиран със "Спартан". Смяната на самолетите в последния момент се е наложила заради пукнато стъкло. "Спартан"-ът спукал стъкло и това забавило медицинската евакуация, съобщи "Bulgaria ON AIR".

В 16:55 българско време "Фалкон"-ът кацна на летище "Св. Апостол Павел" в Охрид. За час на излитане за България беше заявен 16:35 местно време (17:35 българско), а в 17:59 полетът приключи в София.

Тази сутрин евродепутатът Андрей Ковачев съобщи, че секретарят на културния клуб е пребит от трима души, които са идентифицирани. Мъжът е със счупена челюст, счупени ребра и със спукани прешлени.

От Министерството на външните работи привикаха посланика на Северна Македония, за да му бъде връчена протестна нота. 

Президентът Румен Радев излезе с позиция, в която се казва, че остро осъжда нападението и че  България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

"Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка", пише в позицията на "Дондуков 2".

Спешен телефонен разговор с шефа на македонското МВР проведе и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Българският министър поиска да бъде информиран своевременно за хода на разследването на тежкия криминален инцидент. От МВР съобщават, че македонският министър е поел ангажимент случаят да бъде разреен. Демерджиев призова силите на реда в съседната ни държава да вземат превантивни мерки, за да няма подобни случаи в бъдеще. Той даде като пример усилията на българската полиция за запазване а обществения ред при откриването на Македонски културен клуб в Благоевград.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пък попита какво ще правим, когато "започнат да избиват българи в Северна Македония". Според него българското вето трябва да бъде върнато, защото само така българските политици "може да измият националния срам и позор и всички ние да застанем достойно зад Християн, Петър, Иван".

"Нападението над нашия сънародник, секретарят на българския клуб в Охрид, представлява дързък и страхлив акт на непровокирана омраза. Подобна агресия заслужава не само остри думи и лозунги, но и активни действия с цел незабавно изясняване на случая и наказание на виновните", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той призовава властите в Северна Македония да вземат незабавни мерки, с които да защитят не само реда и сигурността, но и правото на своята страна да се бори за място в европейското семейство.

"С Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. България даде на РСМ възможността не само да получи своята перспектива за интеграция в европейските институции, но и да се асоциира с ценностите на най-развитата демокрация в света. За съжаление този побой постави целия прогрес на РСМ под въпрос", пише още Борисов.

По думите му този случай и редица подобни провокации, които се случват на Балканите, само пречат на общото цивилизовано бъдеще и единствено обслужват интересите на Русия и путиновия режим за разделение и хаос в Европа.