OffNews.bg

До 30 км/ч в центъра на столицата, нови пешеходни зони

Пешеходци, паркирани коли, движещи се автомобили с до 30 км/ч и колела във велолента ще се разминават по столичната улица "Калоян", ако Витошка стане пешеходна от "Алабин" до "Александър Стамболийски". Така ще е и по "Позитано". 

Проектите за "успокоена зона" за движение и освобождаване от коли на пространството около Съдебната палата и храм "Св. Неделя", които трябва да бъдат окончателно гласувани от Столичния общински съвет на 28 октомври, скараха съветниците в комисията по архитектура. 

Предвижда се ограничението от 30 км в час да бъде въведено по кварталните улици в зоната между "Алабин" и "Леге" и булевардите "Христо Ботев" и "Васил Левски". Както стана ясно на комисията, карето трябва да бъде затворено и от бул. "Патриарх Евтимий" в четвъртата посока, пропусната в проекта. 

По бул. "Христо Ботев" ще стане ад, как ще ходят хората на работа и как ще се прибират, категорично против се обяви Борислав Бориславов от десните в СОС. Според Иво Божков цените имотите и наемите на "Витошка" са скочили няколко пъти в пешеходната зона и недоволни няма. Нашата цел е да намалим броят на колите в центъра, даваме възможност да се преминава, но не ги каним да преминават през централната част, обясни Лорита Радева от ГЕРБ, председател на комисията по екология и зам.-шеф на архитектурната. 

Главният архитект на столицата Здравко Здравков обясни, че на Софийски градски съд ще бъдат осигурени други 10 паркоместа, както и 3 на банка в района, за да се освободи бул. "Витоша" от коли до "Стамболийски". 

За следващо заседание съветниците поискаха зам.-кметът по транспорта да представи визуализация на проекта за новата пешеходна зона по Витошка, по която обаче трамвайното движение се запазва. 

Предложението за успокоена зона, което бе одобрено и от транспортна комисия преди дни, получи подкрепа и от тази по архитектура и градоустройство. 

Столична община иска да въведе пешеходна зона и по ул. „Георг Вашингтон“ в участъка от ул. „Трапезица“ до ул. „Пиротска“, като се мотивира с достъп до Западната порта на Сердика. Тогава трябва да се затвори "Княз Борис", прецизирайте си проектите, ядоса се Бориславов от СДС, който е археолог по професия. 

Ще оставите централата на ВМРО и Административния съд на София град без коли, коментира експерт на комисия по архитектура.