OffNews.bg

Дигитална инсталация сменя Бронзовата къща над бившия мавзолей

Високотехнологична интерактивна инсталация „Един човек“ ще се появи на мястото на "Бронзовата къща" на площадката над бившия мавзолей. 

Творческият съвет на Столична община одобри предложението на 15-членна комисия, която избра "Един
човек" с автор Венелин Шурелов сред 18 проекта, съобщи Столична община.

Високотехнологичната интерактивна инсталация представлява антропоморфна модулна стоманена конструкция с височина 12 метра с двустранно разположени 56 броя LED екрани. Визуалното съдържание ще включва кадри от ежедневието на площад „Александър Батенберг“ и данни за София.

Изображенията, които ще се генерират от компютърен алгоритъм, ще представят отражение на града в реално време. Програма „Навън“ ще финансира проекта с 81 100 лв.

Предложението трябва да премине съгласувателна процедура с Министерство на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство и Направление „Архитектура и градоустройство“ в СО, преди да бъде внесено за одобрение от Столичен общински съвет. 

Доц. д-р Венелин Шурéлов е завършил “Сценография” в Националната художествена академия, България – PhD (2009). Съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", НХА (2008-); Съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство (2009-). Съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), "Subhuman theatre" (2004-) и арт група "Via Pontica" (2002-2005).

Венелин Шурелов е автор на различни интерактивни инсталации/пърформанси, някои от които са "Машина за рисунки" (2005), "Фантомат" (2008), "Orthoman" (2009) "Tabula Rasa" (2010), "Стрелбище" (2012), “Ротор” (2016) – представен в Арс Електроника център, Линц. През 2011 г. реализира кибер лекцията "Man Ex Machina", а през 2016 г. поставя пърформанс инсталацията “Post-Everything”, като гост-лектор в университета Таусън, САЩ.

Неговите проекти са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.