OffNews.bg

Депутати: Напушените шофьори да се наказват като пияните с до 1,2 промила

Дрогираните шофьори да получат шанс като качилите се да карат с алкохол в кръвта до 1,2 промила, предлагат депутати от ГЕРБ, ДПС и НФСБ. 

Шофирането на пияна глава, но не над 1,2, не е престъпление според Наказателния кодекс. Минимална доза за напушени или надрусани водачи обаче няма, което трябва да се промени, според вносителите на законопроекта за допълнение на НК. Документът е качен на сайта на Народното събрание. 

Поправките предвиждат по-либерален режим да се прилага, ако дрогата не е повлияла на поведението на шофьора на пътя, или употребата се установява чрез свидетелски показания или със СРС.  

"Установяването на метаболит в организма към момента на деянието означава единствено, че някога във времето лицето е употребило наркотично вещество, като е възможно да се касае за период от часове, дни, седмици или дори месеци, и вредният ефект от злоупотребата да е отминал", пишат депутатите си в мотивите. 

Депутатите предлагат употребата на наркотици да се установява чрез тест на слюнката, а след това - с кръвна проба. "Ако се докаже наличие на наркотично вещество в слюнката, при това с утвърдените тестери, чиито настройки, специално предназначени за контрол на шофьори, показват положителен резултат само в кратък период след употребата, може да се приеме, че наркотичното вещество оказва влияние и върху реакциите на водача", пише още в мотивите на вносителите.  

Според тях с предлагана промяна "въпросът ще бъде разрешен чрез баланс между стремежа към нулева толерантност спрямо подобни прояви и основният принцип, че за да се обяви за престъпление, деянието трябва да е обществено опасно". 

Вносители на законопроекта са Лъчезар Иванов, Борис Ячев, Гергана Стефанова, Пламен Нунев, Нигяр Джафер и Адлен Шевкед.