OffNews.bg

Дали пак ще се пуши в заведенията – ясно до Коледа

Дали депутатите ще върнат пушенето на закрито ще стане ясно до Коледа.

Това заяви пред „Нова телевизия“ депутатът от „Коалиция за България“ (КБ) Спас Панчев, който е инициатор на промените в Закона за здравето, които ще премахнат пълната забрана за пушенето на закрито.

Панчев коментира, че в момента в пленарна зала се гледа много важен закон – Бюджет 2014, но обеща, че след като той бъде гласуван, за разглеждане ще влязат и промените в Закона за здравето.

Той бе категоричен, че въпросът ще бъде решен до Коледа и ще даде „възможност за пушачите да пушат, на ресторантьорите да работят нормално“. Панчев посочи, че очаква подкрепа от депутати на КБ, „Атака“, ДПС, а дори и от редиците на ГЕРБ. По думите му, ако всички народни представители гласуват по съвест, а не според партийни инструкции, поправката ще мине.

На гости в студиото бе и бившият здравен министър Десислава Атанасова, която се обяви категорично против връщането на пушенето в заведенията. По думите й поправката на Панчев е лобистка. Атанасова цитира проучване на „Галъп“, според което 63 % от българите подкрепят пълната забрана за пушенето.

„Пет месеца какво правим ние? Всеки ден говорим за пушенето и правим скрита реклама. Поне, като се пуши, да има изградени вентилационни системи“, контрира я Спас Панчев. Според него българите, които се радват на строгата забрана за пушенето, са единици.

Бившият здравен министър подчерта, че с инициативата си за пушенето КБ връща държавата назад и си играе със здравето на гражданите, което е най-ценно.

„Като говорим за здравто – като излезе десет минути на студа, също е зле“, каза Панчев, визирайки пушачите, които според настоящия режим са принудени да излизат пред заведенията, за да пушат.

Депутатът на КБ бе категоричен, че българите трябва да имат право на избор.