OffNews.bg

Борисов откри първия музей на розата (снимки)

Първият музей на розата отвори врати в Казанлък. Музеят беше открит от премиера Бойко Борисов, зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанова, регионалния министър Лиляна Павлова, министъра на туризма Николина Ангелкова и земеделския министър Десислава Танева. 

На церемонията по откриването всички гости, с изключение на Борисов, бяха закичени с гердани от розов цвят.

Политика на правителството е да оказва активно съдействие навсякъде, където има нужда да бъде направено нещо ново. Розата е символ и на нашите опоненти, чудя се защо толкова години те не са се сетили и не са направили всичко възможно, за да направят музей на този символ, каза Борисов, като подчерта, че и те са добре дошли в музея, защото той е на всички. 

Музеят е изграден за една година, като за строителството са отделени 1 млн. лева държавни пари. 

В музея има над 1000 експоната, като най-старият е от розоварната на фамилия Шишкови, едни от първите най-известни производители и търговци на розово масло.

Гостите на музея могат да се докоснат до маслодайната роза Дамасцена, до производството на розово масло и розова вода. Те имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдове за съхранение и износ на розови продукти.