OffNews.bg

Бил Клинтън пред студенти в България: Младите трябва масово да влязат в политиката

Младите трябва масово да влязат в политиката и да не се страхуват да седнат на масата за преговорите. Нищо на този свят не се случва, защото хората се бият, а нещата се случват, защото хората се събират, за да създават неща.

Това заяви 42-ият президент на САЩ Бил Клинтън на публична лекция пред студенти на тема "Корпоративно социално влияние върху бъдещите поколения" в НДК, предаде БТА.  

Американският президент е в България по покана на главния изпълнителен директор на "Хювефарма" Кирил Домусчиев. Утре Клинтън, който беше начело на Белия дом два мандата - от 1993 до 2001 година, ще е домакин на Глобалната инициатива на Клинтън в София.

"След време, когато си спомняте днешния ден, ще си кажете: "Ние бяхме млади, но върнахме на България свободата, ние я придвижихме към преуспяването, сигурността и членството й в Европейския съюз". Убеден съм, че ще можете също така да кажете: "Когато навлязохме в новото хилядолетие, Америка беше с нас и заедно преобразихме света". Благодаря ви! Бог да ви благослови. За мен е голяма чест да съм тук", обърна се той към студентите.

Клинтън отбеляза, че е бил в страната ни освен през 1999 г., но и през 2005 г., когато е поканен да участва в конференция. "Спомням си посещението си през 1999 г., имаше страхотен митинг пред храм-паметника "Александър Невски". Имаше 30-40 хиляди души и беше невероятно", посочи той. 

Американският президент добави, че САЩ "подкрепя курса на правителството по отношение на политическите, икономическите и военните реформи, които се провеждат тук".

"Много съм благодарен и за подкрепата, която ни оказахте на нас - и на останалата част от Европа - за действията ни в Косово", каза още Бил Клинтън.

Според него минаваме през период и във всеки момент на човешката история има линии, които ни разделят. Нещата се случват, защото животът не е перфектен, изтъкна той.

"Има период на интензивна икономическа, социална и културна промяна на фона на глобална икономика, която е довела до бедност повече хора от преди, но същевременно е насърчила по-строги икономии", посочи Клинтън. По думите му и Брекзит е имал глобален ефект.

Като причини за случващото се Клинтън изтъкна икономическата криза от 2008 г., която е засегнала целия свят и е била изключително тежка: "Отне ни дълго, за да се възстановим, повече от нормална рецесия".

По думите му има огромна разлика в икономическите възможности и достъпа до образование и здравеопазване. Според него това е ядосало много хора и е поставило въпроса пред тях дали децата им ще имат по-добро бъдеще.

Клинтън отбеляза още, че информационните ни системи са изправени пред революцията на социалните мрежи. Когато започнах да се занимавам с политика, всеки град си имаше собствен вестник и радиостанция, а сега те са на изчезване, изтъкна той.

Според американския президент има проблем и с достоверността на информацията.