OffNews.bg

Българин задържан за 14 кг кокаин

 

Българин капитан на кораб беше задържан във Венецуела, след като на борда бяха открити 14 килограма кокаин.

Освен него са били задържани още 13 моряци - граждани на Турция, Русия, Перу, Грузия, Украйна и Ямайка. Дрогата е била скрита в машинното отделение на контейнеровоза CFS PAFILIA. Морският съд пристигнал в порт Маракайбо от остров Аруба и пътувал за Панама. 

CFS PAFILIA е построен през 2006 г. и е собственост на регистрираната в Бремен (Германия) Harren&Partner Shipmanagement. Дъщерната компания Caribbean Feeder Services Ltd е оператор на плавателния съд.

Според местните власти дрогата е била хвърлена на борда на кораба от преминаваща малка лодка. Предполага се, че член на машинната команда е получил пратката на палубата, а след това е скрил наркотика в машинното отделение. Моряците все още се намират на борда на кораба, на разположение са на прокурор.

Това е третият наркоскандал по море, в който има намесени българи. На 13 август 2012 г. край бреговете на Испания беше задържан корабът „Свети Николай” с три тона кокаин на борда. Тогава в акцията „Спартан” бяха арестувани общо 31 души, отговорни за преноса на скъпата дрога от Южна Америка до Европа. От екипажа на „Свети Николай” във Варна и Бургас се завърнаха вече единадесет моряци.

Все още е задържан капитанът Иван Станев, за когото от испанската правосъдна система твърдят, че „има много сериозни доказателства”.

Вече 2 години и половина варненецът Светлозар Собаджиев е в панамския затвор “Ла Хоя”. Корабът „Маас Трейдър”, на който той беше капитан, бе задържан на 28 март 2011г. в пристанище Сан Кристобал, заради открити в общо помещение на борда 168 кг. кокаин. Оттогава той лежи без присъдата в панамския затвор, а делото му е вече три пъти отлагано.