OffNews.bg

Адвокат на Цветан Василев: Внушенията за връзка на банкера с Русия са заради жалбата 'Магнитски'

Много пресилени са думите на главния прокурор Иван Гешев, че бившият шеф на КТБ Цветан Василев "го пази Русия". Не вярвам, че Русия има нещо общо с него.

Това коментира в сутрешния блок на bTV един от адвокатите на бившия банкер - Христо Ботев.

Преди дни от прокуратурата обявиха, че главният прокурор е изпратил писма до европейски институции и до Сърбия с оплакване, че се бави екстрадицията на Цветан Василев. 

„В днешно време всичко, свързано с Русия, звучи негативно. Според мен Гешев иска да се покаже на американците“, коментира адвокат Ботев.

Според него писмата и думите на главния прокурор са атака срещу съдебната система на Сърбия и освен това искат да внушат връзка на Василев с Русия, за да не се задейства процедурата по закона Магнитски в САЩ, инициирана от бившия шеф на КТБ.

„Процедурата по екстрадиция е в съдебна фаза. Аз говорих с мои колеги и приятели, които нямат нищо общо с конкретния случай, и те са изключително възмутени от тези думи и тази намеса“, добави адвокатът. Той коментира като абсурдно твърдението, че Цветан Василев финансира партии в Сърбия и затова страната му дава убежище.

Скоро един българин каза нещо, което Цветан Василев от години повтаря – не се чувства сигурен за живота си и не може да разчита на справедлив процеси, добави още адвокатът.  По думите му в момента Цветан Василев е в Белград със семейството си, няма право да напуска Сърбия, но се движи свободно в страната. Здрав е, но не е оптимист, че ще може да се върне в България.