OffNews.bg

Администрацията на Радев отказала да разсекрети „Стенограма КТБ“

Администрацията на новия президент Румен Радев е отказала да разсекрети т.нар. "стенограма "КТБ". Става въпрос за срещата при президента Росен Плевнелиев от 29 юни 2014 година, в която е обсъждана ситуацията с КТБ преди банката да фалира.

Отказът на президентската администрация е по повод искане на главния редактор на сайта "Биволъ" по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Отказът е постановен с мотивите, че стенограмата съдържа елементи на професионална тайна и няма надделяващ обществен интерес.

Преди това са правени още две искания за разсекретяване на стенограмата. Първия път от гражданина Стефан Стойков и втория път от бившия шеф на БСП Михаил Миков. И двата пъти администрацията на президента Росен Плевнелиев отказа достъп. 

Новото искане е подадено от Атанас Чобанов на 16 януари 2017 г. в края на мандата на президента Плевнелиев. Отказът обаче е даден в мандата на Румен Радев. 

Няколко дни след отказа президентът Радев е признал, че не е чел стенограмата, като е поискал „малко време“ да се запознае и да реши дали да я предостави.

„Нека се запозная с тази стенограма. Нали разбирате, че аз съм в безпрецедентна ситуация. Кажете ми кой президент, още с встъпването в президентството, освен ангажиментите по съставяне на своята администрация, е имал тежкия ангажимент веднага да назначава служебно правителство? Нека нещата тръгнат едно по едно. Чакали сте години за тази стенограма. Ще почакате още малко“, каза Радев. „Аз действам така: първо се запознавам аз с въпросите, преценям ги и тогава… До момента съм нямал тази възможност“, е заявил Радев пред Club Z.

Сайтът "Биволъ" припомня, че според медийни публикации на тази среща е взето решение КТБ да бъде оставена нарочно да фалира.