OffNews.bg

Стремеше ли се всъщност Крим да стане руски?

През ноември 2022 г. руската армия напусна Херсон, който Владимир Путин беше обявил за свой, и разговорите, че в обозримо бъдеще същата руска армия може да избяга и от Крим зазвучаха с нова сила.

Крим е основният трофей на Путин. Мнозина вярваха - дори не само привърженици на руския президент, че той винаги е принадлежал по право на Русия и е искал да се присъедини към нея. Аргументите на руската страна звучат убедително, ако се вярва сляпо, а не се проверяват фактите под повърхността. Темата за Крим в контекста на войната е изключително важна, защото именно оттам израстват корените на днешните военни действия в Украйна.

След разпадането на СССР през 1991 г. възникват независими държави, сред които Руската федерация и Украйна. Украйна напусна СССР с полуостров Крим в състава си. Вероятно на база сегашната риторика на Кремъл може да се смята, че веднага са възникнали претенции за принадлежността на Крим към Украйна от Русия, но не е така.

До 2014 г. руските власти никога не са твърдели, че Крим е неразделна част от Русия и че има историческа несправедливост, която трябва да бъде коригирана, дори е обратното. На 31 май 1997 г. Русия и Украйна подписват Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство между Руската федерация и Украйна. Една от точките в него е взаимно признаване на неприкосновеността на съществуващите по това време граници. През януари 2003 г. Путин подписва споразумение с украинския президент Леонид Кучма за руско-украинската граница. То гарантира собствеността на Крим от Украйна, ратифицирано е от парламентите на двете страни и влиза в сила през април 2004 г.

„Крим не е никаква спорна територия. Нямаше етнически конфликт, за разлика от конфликта между Южна Осетия и Грузия. А Русия отдавна е признала границите на днешна Украйна" - така Путин отговаря на въпрос на германски телевизионен канал през 2008 г., когато журналист изразява загрижеността на френския външен министър, че след конфликта в Грузия Русия може да отприщи конфликт на територията на Украйна, по-специално - в Крим.

Впрочем, ето страница от договора за руско-украинската държавна граница на сайта на Кремъл:

Случайно прекарах няколко месеца в Крим през 2013 г. Там наистина живееше предимно рускоговорящо население, мнозина гледаха предимно руска телевизия, но никога не се говореше, че техният полуостров е Русия и някой ден трябва да се „върнат в родното си пристанище“. („Върнете се в родното си пристанище“ е лозунг, използван от руската пропаганда във връзка с т. нар. референдум в Крим през 2014 г.), а кримчаните, с които имах късмета да разговарям тогава, се самоопределяха напълно като граждани на Украйна.

Моите лични наблюдения се подкрепят от последните избори в Крим, които се проведоха там преди събитията от 2014 г. През 2010 г. "Руско единство" - партия, която се застъпваше за сближаването на Крим с Русия под ръководството на Сергей Аксенов (сегашен ръководител на Крим, назначен от Путин), спечели само малко повече от 4% от гласовете на кримчаните в местни избори за Върховния съвет на Крим, което със сигурност не показва сериозна подкрепа сред жителите на Крим за курс към сближаване с Русия.

Резултати от изборите за Върховен съвет на автономната република, Крим 2010 година

През ноември 2013 г. на среща в МХАТ един от най-ревностните привърженици на войната днес, едно от най-важните и агресивни лица на руската пропаганда, любимецът на Путин Владимир Соловьов определя като глупост дори мисълта за "връщане" на Крим в състава на Русия.

„Защо ви е нужен Крим? И защо Крим? Защо не Финландия? Защо не Полша? Защо не централноазиатските републики Грузия и Армения? Да съберем Руската империя като цяло, в границите от 1905 г.! От кой момент в историята можем да разглеждаме кое е възможно и кое - не? Кой момент установяваме? Защо Хрушчов, защо не други? Хрушчов даде абсолютно законно, имаше законодателни актове, той го направи на базата на документи. Ако искате да вземете Крим, това е война. Искате ли да се биете с Украйна?" – пита Соловьов от сцената.

Така че Крим винаги ли е бил руски в новата история?

Дори и самият Путин да твърди, че за Крим не може да има спорове, тъй като Русия отдавна е признала реалните граници на Украйна по това време? Дори ако самият Путин собственоръчно подписва споразумения за признаването на границите на Украйна с Крим като част от нея?

Отговорът е очевиден.

Винаги ли е искал Крим да е част от Русия?

Ако жителите на полуострова са дали само 4 процента за най-проруската партия в Крим, която се застъпва за сближаването на полуострова с Русия, отговорът е очевиден.

Толкова ли беше остър въпросът за принадлежността на Крим към Русия?

Ако главният пропагандист на информационната машина на Путин само шест месеца преди събитията в Крим твърди, че полуостровът е станал част от Украйна при Хрушчов напълно законно, то всякакви приказки за „връщането“ му в Русия са глупости.