OffNews.bg

РИА Новости, Российская газета и Известия вече са забранени в ЕС

Съветът на ЕС забрани дейността по излъчване в Европейския съюз на още четири медии, които разпространяват и подкрепят руската пропаганда и агресивната война срещу Украйна: „Гласът на Европа“, „РИА Новости“, „Известия“ и „Российская газета“.

"Тези медии са под постоянния пряк или непряк контрол на ръководството на Руската федерация и са изиграли съществена роля за осъществяването и подкрепата на агресивната война на Русия срещу Украйна и за дестабилизирането на съседните ѝ държави" - заявиха от Съвета на ЕС.

В съответствие с Хартата на основните права приетите мерки няма да попречат на тези медии и техния персонал да извършват дейности в ЕС, различни от дейности по излъчване, например проучвания и интервюта.

"Руската федерация участва в систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на фактите, за да оправдае и подкрепи пълномащабната си агресия срещу Украйна и да укрепи стратегията си за дестабилизиране на съседните държави, както и на ЕС и неговите държави членки. По-специално дейностите по пропаганда, манипулиране на информация и намеса са многократно и последователно насочени срещу украинската държава и нейните органи, украинските граждани, както и европейските политически партии, особено по време на избори, а също и срещу гражданското общество, лицата, търсещи убежище, руските етнически малцинства, половите малцинства и функционирането на демократичните институции в ЕС и неговите държави членки" - посочват още от Съвета на ЕС.