OffNews.bg

Георги Господинов: Обществото трябва да каже ''не щъ'' на зависимите медии

Фондация „Медийна демокрация“ се обърна към интелектуалци, артисти, хора с влияние и отношение към публичния живот в страната с покана да споделят кратко мнение относно проблемите в медийната среда и пътя за промяна. Анкетата търси отговори на въпросите:

Какво не одобрявате в българските медии? Какво трябва да се промени? Какво зависи от нас като гражданско общество?

Кампанията на Фондация „Медийна демокрация“ е част от инициативата „От нас зависи“ на Гражданско обединение „Равни БГ“. Публикуваме коментара на писателя Георги Господинов:

"Разпищолената употреба на един фамилиарничещ и снизяващ език, с който се обясняват събития и хора, това не одобрявам. Редуцирането на смисъла, отбелязано от Кундера като типично за всички медии, е особено силно в български контекст. Има го и извън България, разбира се, но там това е характерно за определен сегмент от медийното пространство.

Проблемът тук е, че с две-три изключения имаме пълна доминация на снизяващо-унизяващия дискурс. Преминаването на граници в разправата с опоненти, агресивното прекрачване на недопустими лични пространства, писането и говоренето ад хоминем без страх от етическа и юридическа санкция е също част от проблема.

Какво да се промени е ясно, въпросът е как. Като се смени средата на страх вътре в медиите, например. Осмеляването на конкретни журналисти да кажат „не щъ“ (по Михайловски), отказвайки поръчково говорене или премълчаване и осветлявайки механизмите на натиск. Понякога едно такова просто действие може да повлече неочаквани оздравителни процеси.

Другото е самото общество да каже „не щъ“ на целия зависим сектор от българските медии, който вече не се и опитва да крие зависимостите си. За съжаление никак не съм сигурен, че към този момент имаме функциониращо гражданско общество. Всъщност то е омагьосан кръг. Без независими и сериозни медии няма гражданско общество. Но и без гражданско общество, без неговия натиск и регулация няма независими медии. Те се поддържат взаимно. От нас зависи да отстояваме някои незаобиколими понятия, като истина, съпричастност, защита на правата на другия и подобни прости добродетели отпреди новата ера."