OffNews.bg

Директорът на БНР оттегля оставката си

Генералният директор на БНР Андон Балтаков оттегля оставката си.

Той обяви решението си пред Общото събрание на Радиото.

Оставката му бе депозирана пред Съвета за електронни медии в знак на несъгласие с проектозакона за изменение на Закона за радиото и телевизията. Според него внесените от Министерството на културата текстове подменят тези, за които е постигнато разбирателство с ръководството на националното радио, и оставя финансирането на обществените медии в зависимост от благоволението на властта, заради неясната методика за определянето му.

Обратът в решението му дошъл след много емоционалния разговор с колегията от Радиото на Общото събрание. "Ние го разплакахме" - споделя присъствал журналист и допълва, че Балтаков е успял да обедини всички и затова те толкова настояват да остане. Споделил, че си е дал сметка, че е включен в игра по правила различни от неговите - нечестни и с удари под кръста, но си дава сметка за големия залог, който е Радиото.

„Дори в момента не ме интересува - сега, когато започнах да мисля в дълбочина, дали този закон ще влезе или няма да влезе в Народното събрание - казва Балтаков пред Общото събрание, цитиран от БНР. - Има много по-важна работа, а тя е наистина БНР да стане обществено радио. Лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество. В тази битка трябва да сме заедно. Отивам в СЕМ да си (оттегля оставката - бел. ред.), наистина, накарахте ме, накарахме ме.“