OffNews.bg

АЕЖ: Предложенията в защита на банките са посегателство върху свободата на словто

Асоциацията на европейските журналисти в България се обяви срещу предложените промени в Наказателния кодекс за защита на банките с аргумента, че те са грубо посегателство върху свободата на словото, пише на сайта на АЕЖ.

Промените, предвиждащи лишаване от свобода от 2 до 5 години за всеки, който разпространява слухове срещу банки, налагат цензура над работата на журналистите и информацията, отнасяща се до банковата система, коментират от АЕЖ-България. Според организацията подобни законови формулировки представляват нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (чл. 10, ал. 1) и Хартата на основните права в ЕС (чл.11, ал.1), по които България е страна и носител на права и задължения.

Според представителите на организацията новите предложения въвеждат твърде широкото понятие "други сведения", което може да предизвика спекулации с оглед свободата на медиите. Тяхната позиция гласи, че подобни мъгляви законови формулировки представляват грубо нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (чл.10, ал. 1) и Хартата на основните права в ЕС (чл.11, ал.1), по които България е страна и носител на права и задължения.

"Това практически означава, че за банките би могло да се пише и говори или добро, или нищо. Журналистите биват лишени от основната си функция – да разкриват и изобличават нередностите в тази сфера от обществения живот", се казва в съобщението на АЕЖ.

"Нещо повече, криминализирането на разпространяването на „други сведения“ за финансовите институции поставя под риск от подвеждане под наказателна отговорност коментатори и експерти от банковия сектор и практически всички граждани, пожелали да изразят мнение или да поискат адекватни отговори относно стабилността на своите лични и публичните финанси", се допълва още в съобщението.

Въпросното предложението за създаване на нов член 252 а в раздел „Престъпления против паричната и кредитна система“ от Наказателния кодекс дойде от Българската народна банка и бе изпратено до председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси и депутат от ДПС Йордан Цонев. Цонев от своя страна внесе желаните промени в Комисията по правни въпроси на Народното събрание.