OffNews.bg

Запознайте се с живота на американците от 70-те тази вечер

Днес от 18:30 часа във "VIVACOM Art Hall", на ул. "Гурко" №4, се открива изложбата на най-известния фотограф, документирал социалната революция в САЩ от края на 70-те години на миналия век.

Бил Оуенс лично ще присъства в София, за да представи пред публиката 40 черно-бели и цветни снимки, запечатали замогването на средната класа в САЩ и възходът на предградията, в които за кратък период се пренасят да живеят десетки милиони американци.

На следващия ден, 1 декември, фотографът ще изнесе лекция на същото място от 18:30 часа. Изложбата ще продължи до 10 януари 2016, а неин куратор ще е Клаудиа Занфи от “Bill Owens Archive Milano”.

“Suburbia, now and then” ("Предградия, сега и тогава") ни пренася в едно от големите преселения в американската история, започнало през годините непосредствено след края на Втората световна война. 

През 1968 г. Бил Оуенс работи като фотограф в малък калифорнийски вестник. Там той осъзнава, че е свидетел на нещо специално, и започва да го фотографира. Запечатва лика на хората - участниците в миграцията, които напълно в духа на Америка купуват не само къщи, но и мечти за по-добър живот.

Серията „Suburbia” ("Предградие") е издадена на книга през 1973 г. и мигновено се превръща в класика. Причината за това е, че Оуенс уважава чувството на освобождение, представено от пристигащите там. „Долавям духа на свободата в предградията…”, цитира той един от героите си.

Събитието е петата изложба от платформата “Майстори на фотографията” и се осъществява от фондациите МУСИЗ, която доведе преди това в София с изключителен успех изложбите на Хари Бенсън, Бен Ритър, Раян Макгинли, Кели Сена и Майкъл Хюи.

Бил Оуенс (76) е американски фотограф, фотожурналист и редактор, който работи в сферата на документалната фотография.

Оуенс е носител на Guggenheim fellowship – награда, която се присъжда за изключителни творчески способности в областта на изкуството. Освен това признание той е удостоен и два пъти с престижната награда NEA Grants.
Влиянието му през 70-те е огромно, най-вече в черно-бяла портретна и документална фотография. Негови творби са притежание на колекциите на различни световни музеи, като: MoMA, Berkeley Art Museum, Los Angeles County Museum of Art, San Francisco Museum of Modern Art, Los Angeles Museum of Contemporary Art, San Jose Museum of Art, Getty Museum, Лос Анджелис.