OffNews.bg

Всички пиеси на "Българска армия" на половин цена през ноември (програма)

По случай Деня на народните будители театър "Българска армия" ще продава на половин цена билетите за всичките си представления през ноември, но това ще стане само на 31 октомври, 1 и 2 ноември от 11:00 до 19:00 часа.

Що е то будител и вирее ли по нашите географски ширини? На този въпрос се опитват да дадат еднозначно да всички занимаващи се с култура… И ние така. Нали сме театър, пишат шеговите театралите.

Като допълват, че на "самия празник, 01.11, както и на 27.11 – ще се опитаме да ви убедим в това „Колко е важно да бъдеш сериозен”, колко е важно да не забравяш, че в крайна сметка не произходът прави хората, а начинът, по който те сами решат да се превърнат в хора. Един наш си – български будител, Юрий Дачев ще ни покани да изпием по бира с „Швейк” по Ярослав Хашек на 06.11 и 17.11, защото имаме нужда да се повеселим по един съвсем естествен начин, а Емил Атанасов на 07.11 и 22.11 ще разкаже защо „Да разлаем кучетата” понякога ни помага да излезем от локалното и да се запътим към глобалното.

В ръцете на актьорите на „Българска армия” ще пощрака „Ножица-трепач” на 08.11 и 28.11 – ще ви разкаже една криминална история с неочакван край – край, който самите вие – зрителите, можете да определите, благодарение на находчивостта на авторите Брус Джордан и Мерилин Ейбръмс. Ако се придържаме към теорията, че в световната литература има определено количество сюжети и Шекспир ги е описал всичките, то тогава трябва да гледаме „Ромео и Жулиета” на 14.11, но също така не трябва да се пропуска да се види премиерното заглавие „В полите на Витоша” от Пейо Яворов на 25 и 26.11, защото неговата съвсем реална драматична любов с Мина го вдъхновява в нейна чест да напише тази пиеса и да увековечи чувствата им.

За друга една любов – към самата любов, ще ни разкаже Анатолий Крим в „Завещанието на целомъдрения женкар” на 15.11, а на следващата вечер – 16.11 – артистите ни ще изпълнят една „Бандитска опера” по Джон Гей. За празнотата вътре в нас, за вечното търсене на още нещо, за това да искаш да имаш дете, но да не можеш ни разказва „Йерма” по Федерико Гарсия Лорка на 18.11. А една от темите в необятния „Железният светилник” от Димитър Талев е за това да можеш да имаш, но да не трябва - останалото можете да видите на сцената на театъра на 20.11.

„Декамерон" или поне част от стоте новели на Бокачо ще видите на 21.11, а на 29.11 ще се вдигне „Много шум за нищо” отново по вина на Шекспир.

Освен заглавията, които ви предлагаме на Голямата ни сцена, ви каним да посетите и камерна сцена „Миракъл”, където премиерно ще се сблъскат световете на двама „Емигранти” – ученият и работникът и Славомир Мрожек ще зададе въпроса дали емиграцията е свързана само с напускането на държавните граници или ние сами си създаваме такива – вътре в нас, това ще се случи на 03, 15 и 24.11.

„Откраднати разкази ?” от Доналд Маргулис е пиеса, която за първи път стъпва на българска сцена на 14 и 29.11. На сцена-клуб „Максим” пък ще ви посрещне един „Лалугер” от Александър Урумов на 15 и 27.11, а ще можете да видите как се дават „Последни поръчки” от Джон Пристли на 28.11.