Българи поставят спектакъл в Ню Йорк (видео)

OFFNews 23 октомври 2014 в 14:01 2593 0

Интердисциплинарният проект BeeHave, създаден от нюйоркската трупа Overground Physical Theatre Company, ще бъде представен пред нюйоркската публика в рамките на серията за съвременен танц Wave Rising Series.

Режисьор и сценарист на авангардната пиеса е Антония Катранджиева, която повече от 10 години поставя танцово-театрални проекти на нюйоркска сцена. Хореографията на BeeHave създават Антония Катранджиева и Валентина Приоло. Автори на видео инсталацията са Калин Иванов и Ана Атанасова, които колаборират успешно с Антония вече 10 години.

За първи път BeeHave беше представен на 11 октомври 2014 на емблематичната танцова сцена Алвин Ейли в Ню Йорк, като следващите представления са на 24, 25 и 26 октомври.

Проектът BeeHave е провокиран от водещата статия на списание Тайм от август 2013, която алармира за глобалната опасност от изчезването на пчелите. „От доста време се вълнувам от темата за изчезването на пчелите, но тази статия провокира творчески импулс. Когато затворих списанието бях убедена, че трябва спешно да се направи нещо. Тогава започнахме да си говорим с Антония как да продължим темата чрез изразните средства на танца, театъра, видеото”, разказва Ана Атанасова.

Труднопреводимото на български заглавие се ражда малко след това и то поставя важната за пиесата опозиция - да бъдеш или да имаш (to be or to have), то задава и въпроса можем ли „да се държим добре” помежду си, като пчелите (bee – пчела, behave – държа се; държа се добре). Започва процес на задълбочено проучване на поведението на пчелите, на социалната структура на кошера, на механизмите на опрашването и значението на пчелите в хранителната верига.

Вместо да илюстрира поведението на пчелите чрез движения Антония изучава различните социални роли в кошера – пчелата майка, работничката, разузнавача и ги превежда в поведенчески характеристики в света на хората.

„Беше много важно да се предпазим от буквалния, илюстративен или поучителен подход. Пърхащи като насекоми танцьори нямаха място в нашия проект. BeeHave е екзистенциална драма за човешките избори, а не документален разказ за пчелите”, разказва Антония. 

Четиримата типажи се лутат в лабиринт, играят на шах и боулинг, флиртуват, бият се, спорят за политика във Facebook, а в края на пиесата участват в съдебен процес между хората и пчелите. Съдия е нероденото дете. Неговото решение е и есенцията на пиесата “Пчелите никога не взимат грешни решения, затова BeeHave”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови