OffNews.bg

Рубриката на Петър Стоянович по БНТ може да падне заради ''сексистка и недопустима'' реплика

Рубриката на историка и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ е застрашена заради ''сексистка и недопустима'' реплика, стана ясно на днешното заседание на Съвета за електронни медии, на което генералният директор на БНТ Емил Кошлуков представи отчета си.

Представителят от квотата на президента в СЕМ Габриела Наплатанова обяви, че в СЕМ са постъпили сигнали заради реплика на Стоянович, "свързана с малките момиченца". Конкретното издание на предаването ще бъде проследено отново от СЕМ, преди да се вземе окончателно решение дали е нарушен законът.

"Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов. Професорът сутрин рано не внимава много с езика си", отговори Кошлуков.

По време на днешното заседание на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова призова шефа на БНТ Емил Кошлуков да си подаде оставката, но другите членове на комисията не подкрепиха искането ѝ, предаде "Дневник". 

Кошлуков е заявил пред СЕМ, че БНТ най-вероятно няма да финансира следващата продукция на режисьора Максим Генчев, както беше заявено, тъй като предходният му финансиран от БНТ филм - "Ботев" е бил "посредствен" и "читалищен". Окончателно решение все още не е взето, но най-вероятно БНТ няма да финансира филма на Генчев, уточни пред OFFNews членът на СЕМ Пролет Велкова.

Изпълнителният директор на БНТ Емил Кошлуков е съобщил още, че историческият сериал "Войната на буквите" ще бъде върнат за преозвучаване на продуцентите, тъй като по думите му няма как царят да използва съвременни думи като "изчезни" и "смешник".