OffNews.bg

Оля Стоянова спечели конкурса на Театър "София" за съвременна пиеса

"Покана за вечеря" на Оля Стоянова спечели конкурса на Театър "София" за съвременна българска пиеса.

"Написах пиесата за два дни. Това за мен е страшно много свободно време", сподели Оля Стоянова пред OFFNews, която освен че пише интензивно, е и майка на три деца. "Идеята и сюжетът обаче бяха дълго време в главата ми."

Пиесата "Покана за вечеря" разказва за това как едно семейство се сбогува с близък човек. Сбогуването е повод да си кажат всички неща, които са премълчавали през годините. Идеята беше това тъжно събитие да мине и през хумора, но не онзи еднопластов хумор, а да се говори за важните събития с повече лекота, разказа авторката на наградената пиеса.

"Бях присъствала на подобно сбогуване. Направи ми впечатление, че всеки човек вижда по различен начин този, с когото се сбогуват. През очите на всеки един,той се оказва различен".

"Не съм мислела да напиша сюжета като разказ. Още, когато идеята беше в главата ми, имах усещането за диалог. Това е едно от нещата, които най-много ми харесва в драматургията - това, че имаш свободата да махнеш всичко излишно, всички описания и да остане само чистия диалог", сподели Оля Стоянова.

Наградената пиеса "Покана за вечеря" ще бъде поставена на сцената на Театър "София" през следващия театрален сезон - 2013/2014 г. Тогава ще станат ясни имената на режисьора и актьорския състав в постановката.

По-рано тази година Оля Стоянова получи първа награда за пиесата "Малки ритуали за сбогуване" в националния конкурс за българска пиеса на абсурда "Наум Шопов". Наградата раздели с Иван Димитров. Репетициите за пиесата се очаква да започнат до края на годината в Благоевград, където ще се играе.

Оля Стоянова е журналист и писател. Автор е на три стихосбирки "Фотографии" (2000), "Проза" (2002) и "Пътна карта" (2003), на романа  "Лични географии" (2005) и на сборник разкази "Какво сънуват вълците" (2011). Наскоро в съавторство със съпруга й Живко Джаков издадоха книгата "Пътеводител на дивите места". Оля Стоянова има множество награди за поезия, проза и журналистика. Пиеси пише от близо година.

Театър "София" взима под внимание няколко пиеси, участвали в конкурса, като при съгласие на авторите им, предлага издаване на сборник с текстовете и разпространението им в театралната мрежа.

Пиесите са: „Без вълнения“ от Ружа Лазарова, „Смърт с кисело зеле“ от Юлия Каракашева и Никола Статков, „Човек в коридора“ от Деляна Манева, „Обикновени разговори“ от Илиян Николов, „Облаче“ от Александрина Делова.

Журито, което оцени творбите в конкурса, е в състав: Ириней Константинов - председател на журито, Богдана Костуркова – драматург в Театър „София“, Димитър Стайков - театровед, Камелия Величкова – представител на Банка ДСК, Камелия Николова - театровед, Николай Поляков - режисьор, Стайко Мурджев - режисьор.