OffNews.bg

Министърът на кулурата опроверга МС: Аз поисках оставката на зам.-министър Кадинов

Министърът на културата Атанас Атанасов твърди, че той е поискал оставката на заместника си арх. Бойко Кадинов, а не, че той си е отишъл по свое желание.

За оставката се разбра точно в епицентъра на скандала с видеото на Атанасов от прозореца на кабинета му, след което зрителите се чудят дали той е под въздействието на някакви субстанции, или това е обичайно състояние. По-късно министърът заяви, че бил направил тест с цел да насочи вниманието на обществото към работата на министерството, която била много значима, но никой не я забелязвал. Голяма тяхна новина получавала 12 споделяния. Тестът - по думите на Атанасов - бил успешен.

В съобщението на Министерския съвет от 12 април пишеше, че арх. Кадинов напуска по свое желание. Но днес министър Атанасов оборва пресслужбата на правителството пред "Дневник". Той обяснява, че поискал оставката на арх. Кадинов заради "темповете на работа, с които не бях съгласен".

"Поисках му оставката, защото имахме голямо разминаваме в разбирането си за темпо на работа, за оперативност, конкретика. Разделихме се съвсем колегиално и му благодаря за свършената работа дотук и се надявам, че ако в бъдеще имаме нужда, ще можем да разчитаме на експертизата му", казва Атанасов.

Арх. Кадинов беше с ресор "недвижимо културно наследство". 

След огласяването на оставката той уточни, че тя не е свързана със скандалното видео, а че е била подадена преди излъчването му, на 7 април.

И днес министърът уверява, че не съжалява за видеото и че нищо не тежи на съвестта му. То не било плод на невнимание, нито на безотговорно поведение, а "съвсем целенасочен опит". Щял да подаде оставка, ако наруши закон или премиерът Кирил Петков му я поиска.

Той коментира и исканията за увеличаванията на бюджета за култура като процент от брутния вътрешен продукт. "Ако сега се дадат пари за кулура в рамките на 1% от БВП, ние няма да можем да ги усвоим ефективно, защото нямаме проекти", смята министърът. По-високи заплати в сектора щели да се дават срещу реформи.