Зам.-министърът на културата е подал оставка преди видеото на Атанас Атанасов

"Културата изисква един висок цивилизационен стандарт, който е и професионален, и поведенчески, и етичен", заяви арх. Бойко Кадинов

OFFNews 12 април 2022 в 20:22 4342 0

Бойко Кадинов

Снимка БТА/Минко Чернев

Бойко Кадинов

Липсата на подкрепа и желанието за промяна в Закона за културното наследство са мотивите за оставката на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов. Това обяви самият той пред БНТ, като обясни, че е подал оставка преди видеото на министъра на културата Атанас Атанасов. 

Днес стана ясно, че Кадинов е бил освободен от поста зам.-министър на културата по негово искане.

"Оставката ми беше подадена още миналата седмица на 7 април – четвъртък. И ако датираме във времето и пространството, тя е преди събитията, които бяха споделени под формата на селфи в публичното пространство и бяха отбелязани със значителен интерес", заяви той.

В петък вечерта министърът на културата Атанас Атанасов публикува видео на личния си профил, което предизвика множество критики, откровени подигравки, но и политически реакции, включително на бившия премиер Бойко Борисов, който изимитира Атанасов по време на брифинг на ГЕРБ. 

"Целта беше аз да направя един тест, да привлека внимание, защото имам да казвам много важни неща. Направих един тест и се обърнах директно към хората по моя си начин и за добро или за лошо той проработи", каза от своя страна министърът.

По повод клипчето на културния министър Кадинов заяви пред БТА, че "културата изисква един висок цивилизационен стандарт, който е и професионален, и поведенчески, и етичен". 

Той отбеляза още, че България е на трето или четвърто място в Европа по паметници на културата и архитектурата. И почти не минава ден, в който някой от тях да не е съборен: "Някоя фадрома да не се появи и да прегази поредния остатък от културно минало, или да не действаме като пожарникари. Всичко това ме кара да мисля, че с такива миши стъпки не може да се работи напред".

По думите му 200-300 км от небето ни падат ракети и бомби, които унищожават сгради, а ние унищожаваме нашите сгради с параграфи и липса на закони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови