OffNews.bg

Краков вдигна червен картон на Роджър Уотърс, отмени концерта му в Таурон Арена през 2023 г.

Властите на полския град Краков отмениха насрочения за края на април 2023 година концерт на бившия басист и ковокалист на „Пинк Флойд“ Роджър Уотърс. До анулирането на планирания като грандиозен концерт в „Таурон Арена“ в старата полска столица се стигна след бурни критики, свързани с проруски изяви на Уотърс и подкрепата му за режима в Кремъл. Преди това общинските съветници в града бяха внесли проект за решение, с което лицата, подкрепящи режима на Владимир Путин се обявяват за персона нон грата в Краков.

Концертът в Краков трябваше да е част от прощалното трасе на Роджър Уотърс и дори първоначално се говореше за два концерта. И двете събития вече са свалени от портала Live Nation. Уотърс вече се появи веднъж на сцената на Таурон Арена през 2018 година. Сега от мениджмънта на залата потвърждават анулирането на концерта. Според една от версиите Роджърс сам се е отказал от излизането на сцената в Краков, но впоследствие се оказа, че това не е вярно, а е получил червен картон от домакините.

„Роджър Уотърс няма да свири в Краков. Който подкрепя Путин и неговата пропаганда не трябва да има достъп до нашия град“ – написа в социалните мрежи ръководителят на Съвета на град Краков Рафал Комаревич. В подобен тон се изказа и Михал Древницки, заместник-председател на градския съвет. „Признаването на някого за нежелано лице (персона нон грата), а такава „титла“ трябваше да получи г-н Уоткърс, имаше ефект – май стигна до мозъка му, след като сам е отменил събитието. Написаната от нас резолюция се оказа ефективна. Не искаме в Краков, града на полските крале, привърженици на руската пропаганда и на кремълските престъпления. Нека всеки да знае това!“ – написа Древницки.

Думата взе и самият Роджър Уотърс. Първоначално се съобщаваше, че той е отменил изявата си, но впоследствие е поискал да разясни ситуацията на журналисти от „Гардиан“ и „Газета Краковска“. „Вашите вестници грешат в твърденията си, че аз или моите мениджъри сме отменили предстоящите ми концерти в Краков. Не сме ги отменяли. Истината е, че общинският съветник от Краков г-н Лукаш Вантух заплаши, че ще организира заседание на съвета, на което да бъда признат за „персона нон грата“ заради моите публични усилия, целящи да призоват всички ангажирани в катастрофалната война в Украйна, особено правителствата на САЩ и Русия, за работа в посока на договаряне на мир, а не на ескалиране на събитията към по-лош край, който може да бъде ядрена война и край на всякакъв живот на тази планета“ – написа Уотърс.

„Като оставим настрана това, че този Лукаш Вантух, струва ми се, не знае нищо за моята трудова история, през целия си живот, плащайки и лична цена, в служба на правата на човека, в статия в местен вестник призовава добрите хора от Краков да не купуват билети за моето представление. С нетърпение очаквах възможността да споделя моето послание на любовта с хората в Полша, което съм правил винаги по време на концертните трасета в над 50-годишната си кариера.“ – продължава Уотърс, а действията на общинския съветник нарича „драконовско цензуриране“ на своята дейност.