OffNews.bg

Фолклор превзема Копривщица, EnterTRAIN тръгва към Spirit of Burgas

Автентичен фолклор оглася Копривщица от днес, на морето стартира Spirit of Burgas. От Централна гара София към Бургас тръгва EnterTRAIN, кръстен на турнето на звездата – Роби Уилямс. 

Английската звезда пристигна с частния си самолет на летище Бургас малко след 21 часа снощи. Няколко черни микробуса със затъмнени стъкла очакваха певеца и музикантите му директно на пистата.

Довечера Роби Уилямс ще излезе на сцената след 22:00 часа, за да изнесе над двучасово шоу на морския бряг, подгрят от „Мастило“ „KWABS” и „Milow”. Веднага след това купонът продължава с Stereo MC’s DJ Set.

До 9 август в местността Войводенец край Копривщица ще се проведе най-голямото в страната събитие за автентичен български фолклор - 11-ят Национален събор на народното творчество. 

Кметът на града Генчо Герданов забрани в дните на събора на обществени места да бъде пускана чалга.

"Единствено по време на събора, който е автентичен, искам всички гости от цяла България и от цял свят да се потопят в българското ни творчество и това е причината да я издам заповедта. Помолих всички, които ще дойдат, ако имат възможност, даже да бъдат в национални носии. Да забравят за джиесемите и така да се потопим в една по-особена атмосфера", призова управникът.  

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда на всеки пет години, като през 2015 г. се навършват 50 г. от началото му. На него се очаква да дойдат около 18 000 изпълнители и 400 000 гости, като събитието ще е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

На седемте сцени на поляните в местността "Войводенец" и на две допълнителни сцени в самия град ще се изявяват певци, свирачи, танцьори и разказвачи на народни предания, обясни кметът на Копривщица.