OffNews.bg

Американският ПЕН клуб отмени наградите си след бойкот от страна на автори

Американският ПЕН клуб отмени наградите си, след като десетки номинирани автори бойкотираха събитието. Те го правят в знак на протест, свързан с продължаващата война между "Хамас" и Израел, съобщи Пи Ей Мидия/ДПА.

Писателската организация в САЩ обяви, че от 68 номинирани за награда автори и преводачи 28 са обявили бойкота.

ПЕН клубът е критикуван за липсата на достатъчно подкрепа на палестинските автори, съобщава ДПА.

Церемонията трябваше да се състои на 29 април 2024 г. в кметството в Ню Йорк.

През миналия месец автори като Наоми Клайн и Мишел Александър написаха отворено писмо до ПЕН клуба в САЩ, обявявайки, че организацията не е изразила координирана подкрепа на автори от Газа. Според Клайн и Александър ПЕН клубът е предал мисията си за защита на мира, равнопоставеността, свободата и сигурността на писателите, независимо къде се намират.

ПЕН клубът отговори на обвиненията, заявявайки, че стои зад авторите от Газа и призовава за незабавно спиране на огъня. Писателската организация подкрепя палестински автори посредством своя фонд за подпомагане.

Обявявайки решението за отмяна на наградите, ПЕН клубът в САЩ изрази уважение към авторите, следващи собствената си съвест, независимо дали са номинирани, или не.

Фондацията, управляваща авторските права на покойната писателка Джийн Стайн, се обърна към ПЕН клуба с искане да дари сумата от 75 хил. щатски долара, която е част от наградата на името на Стайн, на палестинския фонд за подпомагане на децата.