Как станах петзвезден домакин
Имам един приятел. Сашо. Той е от онези, за които е създадена модерната дума „гурман“. Едно време май им казваха „чревоугодници“, но днес тази дума е придобила ново значение...
Сашо не обича просто пържолка на грил...
Не. Той обича стек "Фиорентина", опечен на грил до степен „rear” върху дървени стърготини от пекан, череша и кавказки дъб.
За гарнитура приятелят ми предпочита не картофки, а двойно пържени френски картофи, приготвени в патешка мас и поръсени с хималайска сол.
Винаги когато се съберем със Сашо, получавам лекции за кулинарията.
И винаги разбирам колко съм зле и колко много имам да уча.
Сега е моментът да ви кажа и друго – приятелят ми обича да кани приятели на парти със скара. Изтънчено било. Много изтънчено, та чак дрънка. Запали той скарата, хвърли няколко мръвки и вземе да обяснява колко е гурме и как всички останали не разбират същността на барбекюто...
Понеже ми писна, реших да си отмъстя.
И в главата ми се роди следната мисъл – „Отмъщението на майстора на грила“.
И звъннах на моя приятел.
"Скъпи, Сашо" – казвам аз – „Заповядай довечера у нас. Времето е хубаво и ще си направим грил парти. Нещо като следобеден брънч на грил. В рамките на ивента ще има дегустация на различни бири, които ще бъдат придружени от отбрани меса, приготвени на барбекю. Облекло – неформално (къси гащи и тениска на „Металика“)“.
В уречения час той вече беше на двора, а аз бях разпалил грила.
- Здравей, днес съм ти подготвил многостепенно дегустационно меню. Но да започнем с нещо по-леко – рекох аз.
И извадих първите участници в сразяващата ми вечеря.
Perlenbacher Pils, която налях в халба. На масата сложих гриловани наденички.
- О, тази биричка никак не е зле – рече той – усещам освежаващ вкус. А цветът е чудесен. Браво, браво – и отхапа от наденичката. Не каза нищо повече, но по лицето му видях, че е доволен.
А аз вече бях готов с втория удар срещу претенциите на моя любим приятел.
- Време е да опитаме нещо още по-добро – казах аз и налях кехлибарена течност от друга, добре охладена бутилка в халбата на Сашо.
Бира Maestic на Argus.
Той отпи глътка от бирата, а шишчетата, които поднесох към нея, предизвикаха еуфория у претенциозния ми приятел.
- О, тази бира е чудесна. Съвсем отчетливо усещам аромати на малц и пикантен хмел. Залагам главата си, че бирата е или чешка, или е изработена с чешка технология – рече той и захапа шишче. А аз, без да губя време, продължих.
Дегустацията премина през пилешки пържолки, придружени от бира Patronus, светломътна, 5.5% 12.3° P - 71% - пшенична е, с прекрасен цвят на сенчест кехлибар и плътна пяна, типична за този вид бира. Ароматът е кисел, с миризма на зърнени култури и лека картонена нотка. След това извадих тежката артилерия.
С напредване на вечерта в дегустацията се включиха крафт бирите.
Сашо изглеждаше сразен, особено когато му сервирах свински ребърца, придружени от Steam Brew Крафт, а след това - вратни пържолки, поляти с Abbaye de Vacuolar Френска бира 6.5%.
Вечерята свърши, Сашо седеше и отпиваше Imperial Stout и дойде време за оценката на вечерта.
- Приятелю, бил съм ти много пъти на гости. Но за първи път ми предложи истинско петзвездно гурме преживяване. Браво!
- Ами, нищо особено – рекох аз.
- Как нищо особено. Ти беше направил проучване, беше степенувал всичко. Обиколил си всички магазини в София. Браво! – рече Сашо. След това стана и пое към дома си доволен и щастлив.
Никога не разкрих тайната си пред него. Но сега ще я разкрия пред вас.
За да впечатлите някой ваш изтънчен приятел, не е нужно да обикаляте всички магазини в родния си град.
Просто отскочете до близкия магазин на ЛИДЛ и си набавете всичко необходимо за грил парти.
Те знаят, че с бира грилът е по-вкусен!
И обратното – всяка мръвка се нуждае от своята биричка!
И когато чакате гости, за които знаете, че са претенциозни, не се притеснявайте. Запалете скарата и просто отскочете до кварталния ЛИДЛ.
Ето как аз, без да направя нищо особено, влязох в класацията на моя приятел за изтънчени готвачи – естети.
Публикацията е част от партньорство между OFFMedia и Lidl.