OffNews.bg

Нова колумбийска звезда се роди на Вуелтата

Колумбиецът Мигел Анхел Лопес спечели 15-ия етап на Обиколката на Испания и записа втори успех в тазгодишната Вуелта.

Лидерът и победител в Тур дьо Франс Крис Фрум не само запази лидерската си позиция в генералното класиране след втория пореден планиниски етап, но и увеличи аванса си пред преследвачите.

Лопес изкова победата си в последното изкачване, след като атакува лидерската позиция заедно с Алберто Контадор. След това той направи мощен спринт и остави зад гърба си Илнур Закарин от Русия, който приключи втори.

Днешният етап беше с дължина 129.4 км от Алкала ла Реал до Алто Ойя де ла Мора, а времето на победителя е 3 часа, 34 минути и 51 секунди. Закарин остана на на 36 секунди от 23-годишния колумбиец. Трети остана Вилко Келдерман от Холандия на 45 секунди.

Фрум приключи 5-и на 47 секунди, а вторият във временното генерално класиране Нибали е 7-и на 53 секунди.
В генералното класиране британецът води с общо време 62 часа, 6 минути и 25 секунди, на 1:01 минути пред Нибали. С днешните си добри резултати руснакът Закарин е 3-и на 2:08 минути от водача.

Иначе в днешния етап рано се откъсна група от осем бегълци, но те бързо бяха погълнатаи от пелотона. Още в началото на изкачването на Сиера Невада в атака тръгнаха Лопес и Контадор, които в един момент натрупаха преднина от близо минута пред колоната. Шест километра преди финала Лопес тръгна напред, като изостави Контадор, а заедно с него тръгна и Роман Барде, като двамата изпревариха беглеца Адам Йейтс.

В същото време Контадор "издъхна" и беше погълнат от пелотона. В същото време Фрум беше ангажиран да отбива атаки, като в помощ му бяха двама съотборници. Нибали пробва да притесни британеца 14 км преди финала, но сам се отказа от маневрата си и се завърна в колоната, а на финала дори беше победен от Фрум, който прибави 6 секунди към аванса си.