OffNews.bg

Расист ли е Пеп Гуардиола?

Смъртта на тъмнокож арестант в САЩ предизвика глобалното движение Black Lives Matter, което се разпространи като пожар по цели свят.

Целите му властите и другите граждани да имат еднакво отношение към всички раси. Спортът не остана встрани. Футболните мачове в Англия и Италия започват с демонстрация на един от символите на движението - приклякане на едно коляно. Редица футболисти и мениджъри дават мнението по темата, като повечето се изказват в подкрепа. Един от тях е мениджърът на Манчестър Сити Джосеп Гуардиола.

"Белите трябва да се извинят на чернокожите заради отношението си в последните 400 години. Срамувма се как сме се отнасяли с тях по целия свят, не само в Америка. Трябва да направим много неща, които още не сме направили", казва сега Гуардиола.

През 1997 година, когато все още е бил футболист на Барселона, той е имал друго мнение по въпроса.
По време на едно от дербитата с Реал Мадрид на "Камп Ноу", фенове на Барса обиждат защитника на "белия балет" Роберто Карлуш. На колата му е изписано "маймуна", а на трибуните се появява транспарант "Макак, белите не искат да общуват с теб". Роберто Карлуш е разстроен и го показва.

Гуардиола като капитан на Барселона е трябвало да вземе отношение по темата, но не го прави. 23 години по-късно той е попитан за това в интервю, но отговорът му е, че "Карлуш не е трябвало да повдига изобщо въпроса и да говори толкова много".

Феновете са раздвоени - расист или антирасист е Пеп? Някои го защитават, докато други нападат него и клуба, който "ималдълбока връзка с расизма". "Пеп просто не е добре разбран. Той казва,че Карлуш е бил отскоро в Испания и не е познавал добре езика и феновете и затова не е трябвало да говори много".