OffNews.bg

Заявленията за гласуване в чужбина с 16 хил. по-малко, отколкото за вота на 4 април

71 170 заявления за гласуване в чужбина са подадени и потвърдени до изтичането на крайния срок - 15 юни, показва справка в сайта на Централната избирателна комисия.

Те са с 16 046 по-малко от броя им за вота на 4 април (87 216).

Заявленията са от 77 държави. Най-много са в Турция (24 640), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (13 724) и Германия (10 396). Има и държави с по 1 заявление: напр. Иран, Египет, Еквадор.

Сънародниците ни зад граница могат да гласуват, дори и да не са подали заявление, и да го направят във всяка секция в чужбина. На място попълват декларация, в която заявяват, че няма да гласуват другаде. Предварителното подаване на заявления обаче подобрява организацията и ускоряват процеса по гласуване.

Поправка в Изборния кодекс, която ще бъде приложена за първи път за предстоящия парламентарен вот на 11 юли, разреши автоматичното разкриване на секции на местата, където в последните пет години са провеждани избори и са гласували над 100 души.

Разкритите автоматично секции до момента са 568. 

За разкриване на секция извън дипломатическо представителство вече са достатъчни 40 заявления. По предишните правила необходимият брой беше 60.