OffNews.bg

Цецка Цачева разкритикува Плевнелиев - не общувал добре с народа

Кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева разкритикува поведението на действащия президент Росен Плевнелиев (ГЕРБ). Попитана за оценката й за държавния глава в интервю за БНТ тя заяви, че той е бил президент в много труден момент, с две служебни правителства и извънредни парламентарни избори. "От моя гледна точка може би формите на диалог с българските граждани в някои моменти трябваше да стоят по малко по-различен начин", каза Цачева.

"В крайна сметка - смекчи тона председателката на Народното събрание, - крайната оценка за мандата му ще бъде положителна."

Тя посочи, че работата на президента е да обединява, обеща да направи всичко възможно да прехвърли мост между институциите и гражданите и заяви, че амбицията й е да спечели гласовете на хора, които досега са гласували срещу ГЕРБ.

Не отговори обаче на въпроса между София и кои други столици възнамерява да прехвърли мост, а го отклони с думите, че сме страна член на ЕС с всички произтичащи от това ангажименти и задължения и че трябвало да имаме добри отношения с всички столици.

По повод факта, че кандидатът за вицепрезидентът на ГЕРБ е вицеадмирал - Пламен Манушев и въпрос, свързан с функцията на държавния глава на главнокомандващ българската армия, Цачева обяви, че е номинирана за президент, а "не за военни маневри" и че да, президентът бил главнокомандващ, но много по-важни били фигурите от висшия пилотаж в общуването му с гражданите и институциите.

Най-късно на 13 ноември българските граждани ще посочат кой къде се е приземил, допълни тя.

Тръгвам на състезание, ще уважавам всички останали, ще бъда такава, каквато съм. Ще взема доброто и от останалите, но ако срещу нас се сипят хули, откровени клевети и лъжи, бъдете сигурен, че няма само да се усмихвам, обърна се Цачева към водещия интервюто.

Реакциите срещу кандидатурата й тя определи като очаквани. "Бих се притеснявала, ако нямаше такива, защото това би означавало, че ГЕРБ са предложили една безлична кандидатура, без биография."

От нищо не се срамувам от членството си в БКП - такива бяха времената. Не съм била висш номенклатурен кадър, отсече Цачева.

Тя коментира и политическия хит "Цъфнал ГЕРБ", изпят от нея и приятели и записан на клип. "Вие никога ли не сте пял тогава, когато ви е хубаво и сте в компания?", попита Цачева водещия и констатира, че хората, които се забавляват с това "явно са много тъжни и комплексирани".

Тя се обяви за строга, но справедлива в отношението си към всички партии. Вие знаете, че като председател на Народното събрание никога не съм толерирала нарушаването на правилника, без значение от коя партия - гледайте архивните записи от пленарната зала, посъветва Цачева.