OffNews.bg

Станислав Младенов: Министерството на икономиката дава финансова помощ само на 1555 от общо 6090 малки предприятия

Едва 1555 проекта от общо оценени 6090 ще получат средства по програмата за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лева за преодоляване на икономическите последици от пандемията от Covid-19. Това съобщи кандидатът за народен представител Станислав Младенов, който е с преференция 103 в листата на "БСП за България" в 25-ти МИР в София. Одобрените от Министерство на икономиката проекти за финансиране са били обявени вчера.

"Само една четвърт от проектите, които са били в оценка, е скандално малко, коментира Станислав Младенов. - Дълг на Министерство на икономиката е да вземе необходимите мерки така, че повече малки предприятия да бъдат подпомогнати. Досега точно те не са получавали никаква подкрепа от държавата за справяне с последиците от пандемията. А именно малките предприятия с оборот над половин милион лева са гръбнакът на българската икономика. Това в особена степен важи за Сектор "С" - преработваща промишленост".

Кандидатът за народен представител от "БСП за България" добави, че 864 е броят на отхвърлените кандидати заради нисък брой точки, събран при оценяването на проектите им.

"БСП призовава и категорично настоява всички кандидати, които са в резервния списък да получат финансиране за подпомагане на дейността им с оглед преодоляване на проблемите, възникнали заради пандемията, заяви Станислав Младенов. - Държавата трябва да направи всичко възможно, за да осигури допълнително финансиране за всички кандидатствали и одобрени проекти".

Станислав Младенов добави, че и в следващото Народно събрание БСП ще продължи да настоява за пряка финансова подкрепа за ликвидност за малкия и среден бизнес. "Това трябва да бъде основен приоритет на държавата, тъй като става дума за собствените й данъкоплатци, обясни той. - Малките предприятия са най-уязвимата, но и най-перспективна част от българската икономика, защото тя генерира нейната добавена стойност. И трансформирането на средства, предназначени за пряка финансова подкрепа за ликвидност, в заеми е крайно неправилен подход. Срещу него БСП ще продължи да се бори в следващото Народно събрание".