OffNews.bg

„Сова Харис“: Ако изборите са днес, Бареков и Реформаторският блок влизат в парламента

Реформаторският блок и формацията, която може да се развие около движението на Николай Бареков "България без цензура", могат да се окажат важен фактор в следващия парламент. Това сочи изследване на "Сова Харис", публикувано във вестник "Преса".

На въпроса "Вие лично бихте ли гласували за Реформаторския блок, ако изборите бяха днес", 7,6% от анкетираните отговарят с положително. Подкрепа за формацията на Бареков пък са заявили 4,8% от запитаните. Формацията на отцепниците от ГЕРБ Емо Фаса и Мирослав Найденов събира доверието на 1,5%

На върха на класацията отново са БСП, ГЕРБ и ДПС. 

Най-голяма, според проучването, би била подкрепата за БСП, които биха получили 20,9% от вота. Веднага след тях са бившите управляващи от ГЕРБ, които обаче изостават със 17,9% пред социалистите. Това значи, че левицата запазва преднината си от три процента, в сравнение с проучването на агенцията от края на юли. Вотът за ДПС е в рамките на очакваните стойности – около 6%.

Според социолозите, ако изборите бяха днес, националистите от „Атака“ нямаше да успеят да минат бариерата. Данните показват, че за тях биха гласували едва 2,1%. Според проучването формацията на Сидеров би била задмината по гласове от най-върлия си конкурент – НФСБ на Валери Симеонов.

„Където и да търсим причината за гражданското недоволство, проявяващо се по площадите на България, трябва да кажем, че наблюдаваната през последната година гражданска активност превръща България в друга страна. Критериите, с които сега оценяваме изпълнителната власт, са коренно различни от тези, които са били прилагани през целия период на прехода. Обществото ни най-после съзря, че дейността на политиците трябва да бъде поставена под прецизен граждански контрол ако иска те да защитават обществения интерес, а не своите лични потребности и корпоративни обвързаности“. Счита социологът Васил Тончев.