OffNews.bg

Рекордна активност от чужбина се очаква на вота през ноември

Над 34 хил. заявления за гласуване в чужбина са подали българите извън граница - това е рекорд, като се очаква на самите избори активността също да е много по-висока от минали години. 

Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия, на който беше изнесена информация за това колко заявления от различни държави са подадени за гласуване на изборите на 6 ноември. 

Рекордьор по подадени заявления е Великобритания - 7106. В Турция са подадени 6587, в Германия са 3508, а в САЩ - 2933. 

На 15 октомври ще стане ясно точно колко и къде ще бъдат разположени секции в чужбина, уточниха от ЦИК. 

Въпреки че заявленията за гласуване са рекордно много, то проблеми със секциите на нашите сънародници извън България вече има. 

Във Великобритания заявленията и местата, от които са подадени, надхърлят лимита на секции, които могат да бъдат подадени - 35. По заявленията става ясно, че в Обединеното кралство трябва да има 39 секции. От ЦИК увериха, че мислят върху вариант, в който законът да бъде спазен, но и бълагрските граждани да могат да упражнят гласа си. 

В Германия пък ще има само 6 секции, но това не е заради липса на заявления - ограничението идва от германските власти. Те са информирали българската страна, че тази година няма да има секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на България. Така българите в Германия ще могат да гласуват само в шест секции.