OffNews.bg

Преференциите родиха феномена 22/22 в Стара Загора и 18/18 във Варна

22-рият в листата на БСП в Стара Загора е събрал повече преференциални гласове от втория в списъка, сочат данните на РИК при 100% обработени протоколи, съобщи БТА.

Партията, чийто номер също беше 22, определи за водач в Стара Загора Драгомир Стойнев, а за негов подгласник - Георги Гьоков, който е и бивш депутат. 22-рият в листата е лидерът на младежката организация на БСП в Стара Загора Диана Михалева.

Водачът Стойнев има 3030 преференциални гласа, Михалева - 1605 души, а Гьоков - 1222.

В РИК наблюдават още един феномен - всеки от гласувалите за ДПС в Стара Загора е отбелязал и преференциален вот. Кандидатът, събрал най-малко преференции, има 46.

Бившата депутатка и кандидат-депутат от ГЕРБ за 43-ия парламент Аксения Тилева събира повече от втория и третия в листата на партията в Стара Загора. Тилева бе под №10 в листата на партията, която се яви под №9 на изборите.

Водачката на листата на ГЕРБ там бившият регионален министър Лиляна Павлова събира 6739 преференциални гласа.

На тези избори преференциалното гласуване е затруднило СИК, констатират в Стара Загора. Това довело до 80% сгрешени протоколи.

Недействителните бюлетини в Стара Загора са почти 8% - 12 461 от 160 012 гласували.

Бургас

В Бургас преференцията е силно изразена при листата на ГЕРБ (партията се яви под №9 на изборите), където голяма част от преференциите взима поставената под № 9 Снежина Маджарова. Тя обаче няма да успее да премине бариерата и да стане народен представител, съобщи говорителят на РИК в града Стоян Арнаудов.

Преференциален вот в Бургас има и в листата на ДПС (партията се яви на изборите под №18 ), където най-много преференциални гласове събира вторият в листата Дурфан Мустафа. След него по брой преференции се нарежда Несрин Узун, който е последен 19-и. В същото време сериозни преференции получава 18-ият в листата на ДПС Eлван Селяхтин Атилла.

Варна

18-ият в листата на ДПС във Варна Алеко Атанасов е на път да създаде нов феномен 18/18 заради преференциите, които е събрал за себе си. Кандидатът с номер, съвпадащ с номера на партията, е събрал 1454 гласа. Така реално той ще се изкачи до второто място след водача Йордан Цонев, за когото преференциално са гласували само 387 души, но заради изборните правила той остава №1 и няма да бъде изместен от Атанасов.

Ако ДПС имат двама депутати от Варна, Атанасов би трябвало да влезе в парламента.

Преференциално за водача на листата на Реформаторите Радан Кънев са гласували 4460 души. 11 500 пък са подкрепили с предимство първия в листата на ГЕРБ Лиляна Павлова.

Четвъртият в листата на БСП Красимир Янков е събрал 4536 преференции, третият Борислав Гуцанов е получил 2618, първият - Ангел Найденов - 1270, а вторият - Анелия Клисарова- 1073.

13-ят в листата на ББЦ Диляна Тасаджикова е получила 1045 преференциални гласа. Водачът Николай Бареков е събрал 1379, а следващият в листата Георги Ковачев - 1301.

При Атака водачът Волен Сидеров е преференциално избран от 1522 гласоподаватели, а първият в листата на АБВ - Ивайло Калфин, от 1485.

Сливен

Преференциалният вот избра деветият в листата на ГЕРБ Сливен Петко Борисов да измести втория кандидат-депутат Галя Захариева. За Борисов са гласували 1815 избиратели, което е 7,029%.

По непотвърдена информация схемата 9/9 в листата на ГЕРБ е сработила в Добрич, където деветият по ред кандидат Стилиян Митев става втори.