OffNews.bg

Малинов: Преференциалният вот ще пренареди поне две листи на евроизборите

Поне две листи ще бъдат с валидни преференции на изборите за Европейски парламент в България. Това прогнозира евродепутатът Светослав Малинов по време на среща с журналисти в Брюксел.

На насрочените за 25 май избори всеки гласоподавател ще има право да пренареди листата, като отбележи в общата бюлетина X или V както в квадратчето до името на партията или коалицията, за която гласува, така и в квадратчето на предпочитания от него кандидат. Избирателят може да посочи само едно име, ако отбележи с X или V повече от един, преференциалноно гласуване няма да бъде зачетено.

За да бъде пренаредена листата, кандидатът трябва да е получил поне 5% от общия брой на гласовете за съответната партия/коалиция.

Малинов, който е избран за евродепутат пред 2009 г. от листата на Синята коалиция и е член на Група на Европейската народна партия (Християндемократи) в ЕП, не назова имената на партиите и/или коалициите, за чиито листи прогнозира пренареждане. Уточни само, че това вероятно ще се случи при партии, чиито листи са дълги и има вътрешни противоборства.

Той оцени прагът от 5% за валиден преференциален вот като „много добър“ за избори за ЕП и уточни, че „в Реформаторския блок гледаме дружелюбно“ към него.

Сега Малинов, който е зам.-председател на ДСБ, е кандидат за евродепутат от листата на Реформаторския блок. Той е втори в нея след водача Меглена Кунева.

Реформаторите задължават избраните за евродепутати техни кандидати да се присъединят към ЕНП в Европарламента.