OffNews.bg

Демерджиев: МВР ще охранява всички секции още от събота. Няма да е възможно да се сложи бомба, гласувайте спокойно

"МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота. Охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния процес, така че няма как по време на изборния процес, дори да постъпят сигнали за взривни устройства, да бъдат поставени такива, тъй като охраната ще бъде непрекъсната – от събота до пълното приключване на изборния процес."

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Министерския съвет днес.

То бе последното на този кабинет преди предсрочните парламентарни избори в неделя, 2 април.

Министърът коментира бомбените заплахи срещу над 100 училища в цялата страна от началото на седмицата досега. Те ги принудиха да затворят за по 24 часа, докато се провери има ли действително взривно устройство. Такова досега не е открито никъде.

"Ще извършим физическа проверка на всяка една изборна секция още в събота и ще ги поемем под охрана, така че не е възможно да се прекъсне изборният процес. Апелирам към хората спокойно да упражнят правото си на глас – от момента на извършването на физическа проверка всички секции ще бъдат взети под охрана и всеки гражданин спокойно може да се яви и да гласува без никакви притеснения. Ние имаме грижата да следим за такива заплахи, но няма как след поемането под охрана на секциите в тях да се постави взривно устройство. Това няма да е възможно", подчерта министърът.

Днес той отрече да е замесвал руската държава като възможен източник на бомбените заплахи към училищата.

"Споделих какви са насоките на разследване на службите, с които работим. Не съм замесвал руската държава по никакъв начин. Говорим за хакери и тяхната връзка евентуално с една или друга държава. Пълна информация по този въпрос може да се даде, когато приключи разследването. В момента то тече, но ако някой смята, че съм визирал руската държава, не, не съм визирал руската държава", заяви той.

Внушението дойде заради следното негово изказване от вчера:

"Предположенията за произхода на заплашителните имейли до училищата са най-различни. Водещата теория е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани по някакъв начин с Русия. След като партньорските служби имат категорично становище по този въпрос, ще го споделим с вас".

Днес той увери, че разследването откъде идват имейл заплахите е много напреднало и "буквално до часове може да има пълна информация".

"Има насоки, по които се работи, работи се на територията на няколко държави, изясняват се обстоятелствата. В момента, в който има пълна яснота, информацията ще бъде изнесена пред медиите", обеща Демерджиев.

Отделно от това служебният министър обяви, че днес със заповед на министър-председателя е била създадена междуведомствена работна група. Тя ще се занимава с два въпроса: до 31 март ще разработи процедура за реагиране при заплахи за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура; до 31 май групата ще актуализира националния план за противодействие на тероризма.

"Групата ще заседава днес от 14 ч. Включва представители на всички служби за сигурност, както и на всички заинтересовани ведомства. Към момента включва 36 човека. Заповедта позволява към нея да се привлекат и други представители на различни ведомства, както и специалисти в тази сфера.

Целта е да имаме гъвкава, работеща процедура, която да отговаря на условията към настоящия момент", обясни Демерджиев.

"Трябва да е ясно, че службите за сигурност следят тези процеси. Няма никакво основание за притеснение към този момент - увери министърът. - Ще направим всичко възможно да няма основание за притеснение, независимо от постъпващите заплахи. Целта на процедурата, която разработваме, е тези заплахи да не създават излишни неудобства за гражданите и учрежденията и това ще бъде направено до 31 март."