OffNews.bg

БСП с жалба до ВАС срещу указания на ЦИК за изборите

От БСП са подали жалба до Върховния административен съд (ВАС) срещу методическите указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) за секционните избирателни комисии за предстоящия вот, както и срещу решение на ЦИК за предстоящите избори. 

Причината е, че част от записаното в тях противоречи на Изборния кодекс.

По закон след края на изборния ден, когато бюлетините в дадена секция бъдат преброени, членовете на изборните комисии, застъпниците, представителите на политически сили и наблюдателите могат да получат копие от протокола, в който са записани резултатите от дадената секционна избирателна комисия (СИК). Копието трябва да е подпечатано на всяка страница с печата на комисията и подписано от председателя, заместник-председателя и секретаря ѝ. А тези, които са получили такова, трябва да се подпишат в специален списък.

След това тримата трябва да предадат оригиналния протокол в общинската избирателна комисия.

Според решението и методиката, одобрени от ЦИК, обаче нещата стоят по друг начин. Там е записано, че копирането на протоколите с резултатите от гласуването може да продължи след заминаване на членовете на СИК в ОИК.

"Определените с решението на СИК членове на комисията правят копия от протоколите на СИК с резултатите от гласуването за лицата, които са поискали да им бъдат предоставени, като на всеки лист пишат „Вярно с оригинала“ и се подписват на всеки лист", пише в методиката.

Това обаче противоречи на Изборния кодекс, където е записано точно кой трябва да се подпише на копията. 

"Следва да се уточни, че законът не случайно определя копията на протоколите и списъкът да се подписват от председателя, зам.- председателя и секретаря на съответната СИК. Съгласно изискванията на закона, председателят и секретарят на една СИК не могат да бъдат представители на една и съща политическа партия, а всички документи и решения не само на СИК, но и на ОИК и ЦИК се подписват именно от председателя и секретаря на съответната комисия, което удостоверява верността на съдържанието на документа, а полагането на двата подписа намалява възможността за подмяна на решения на съответните органи на власт", пишат в жалбата си от БСП.