OffNews.bg

Забраниха плащанията в брой над 5000 лева

Прагът за ограничаване на плащанията в брой се намалява от 10 000 лв. на 5 000 лв. Това реши парламентът реши с приетите на първо четене промените в Закона за данък върху добавената стойност.

Текстът е записан в преходните и заключителни разпоредби.

Според вносителите предложеният праг е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

В същото време редица специалисти са на мнение, че подобна мярка няма да извади укрити обороти, а че е в изгода основно на банките, които ще получат възможност да събират допълнителни такси.

Според друг от новите текстове в ЗДДС данъчно задължените лица ще трябва да подадат заявление за регистрация в 7-дневен срок от датата, на която въз основа на обема и характера на извършваната дейност, могат да направят обосновано предположение, че ще достигнат облагаем оборот от 50 000 лв. или повече в рамките на текущия и следващия месец.

Според вносителите от Министерски съвет това предложение цели да противодейства на лицата, които избягват регистрация по ЗДДС при извършване на облагаема дейност за определен период от годината.