OffNews.bg

Вдигат осигуровките по гражданските договори

Осигуровките по гражданските договори ще бъдат увеличени и финансовият министър Асен Василев не се е отказал от това си намерение. Това стана ясно след като кабинетът прие промените в данъчните закони за 2024 г.

Предложението Националната агенция за приходите да третира като трудов договор правоотношения, които представляват наемане на работа, без да е сключен трудов договор, бе вкарано в Кодекса за социално осигуряване през преходните и заключителните разпоредби на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Срещу тази идея реагираха както работодателските организации и синдикатите, защото според тях то не е съобразено с редица закони и създава условия за произволно тълкуване и хаос.

По време на представянето на данъчните промени днес обаче Асен Василев обяви, че винаги е било възможно приходната агенция да третира граждански договори като прикрити трудови договори.

По думите му изричното изписване в Кодекса за социално осигуряване се налагало заради тълкувателно решение на Висшия административен съд от края на миналата година. Според това решение НАП няма право на това.

"Не въвеждаме драматични промени", обяви финансовият министър.