OffNews.bg

Симеон Дянков: Очаквам инфлацията да расте през цялата следваща година

Очаквам през цялата следваща година, не само сега заради енергийната криза, инфлацията да се увеличава. Прогнозата ми е, че тя ще стигне 8-9 на сто. 

За да се овладее, е необходимо икономическият растеж да e по-голям от нея, заяви бившият финансов министър Симеон Дянков по бТВ. 

Тази година инвестициите рязко намаляха, особено в инфраструктурата. През 2022 г. строителството там трябва да се възстанови, допълни той. 

Еврозоната става все по-проблемна от гледна точка на влизането ни в нея, именно заради инфлацията. Ако тя продължи така, ще стане все по-проблемна. Второто е, че икономическият ни растеж трябва да е с поне 1-2 процента повече, отколкото е сега, обясни Дянков. 

Трябва да се направи ясна сметка в кои сектори е най-висока инфлацията - сега тя е 7%, но в някои отрасли е 20 на сто, 30 на сто. Трябва да се анализира на кого колко да се даде. Иначе инфлацията помага на бюджета - увеличава приходите в него, но при социалните плащания, при увеличението на заплатите може да се окаже, че повишенията са недостатъчни, каза още Симеон Дянков.

2022 година ще е по-добра за българите от настоящата, но инфлационният натиск ще е голямото предизвикателство, прогнозира той.