OffNews.bg

Русия включи България в плановете за новия газопровод до Гърция и Италия

Русия включи и България в проект за газопровод от Гърция и Италия, който ще минава по дъното на Черно море. 

Това обяви помощникът на руския президент Владимир Путин - Юрий Ушаков, който заедно с Путин е на посещение в Гърция.

Енергетиката играе ключова роля в нашите търговско-икономически отношения. Сега работим по проект за доставка на газ от Русия в Гърция и Италия чрез трети страни. Газопроводът ще мине по дъното на Черно море, а след това през територията на една от крайморските държави, очевидно България, после през Гърция, а след това в Италия, уточни Ушаков.

Той подчерта, че "Газпром" вече е подписал споразумения с Гърция и Италия, но все още предстоят преговори, в това число и с Европейската комисия.

Страните смятат да използват максимално резултатите от досегашната работа, извършена от Edison и DEPA в рамките на проекта ITGI Poseidon - интерконекторът от Турция през Гърция за Италия.

До края на годината 2016 "Газпром", Edison и DEPA ще направят технико-икономическата оценка за доставките на газ по дъното на Черно море. Капацитетът на сухопътния участък на трасето ще бъде 9-16 млрд. куб. метра годишно, а на морския - 10-12 млрд. кубически метра на година.

Владимир Путин е на посещение в Гърция, където ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Очаква се в рамките на посещението да бъдат сключени редица споразумения, сред които в сферата на енергетиката, туризма и инвестициите. 

На 1 юни Ципрас пък ще пристигне на посещение в България.