OffNews.bg

Миньорите в Бобов дол излизат на предупредителен протест

Миньорите от мини Бобов дол ще излязат на едночасов предупредителен протест днес, съобщиха от „Въгледобив Бобов дол” ЕООД.

От дружеството изпратиха писмо министрите на икономиката и околната среда, с което предупреждават, че спирането на един от блоковете на ТЕЦ "Бобов дол" се отразява пагубно на работата им. Централата спира работа, след наложено ограничение от екоминистерството и Електроенергийния системен оператор (ЕСО). 

"Намаленият добив от наша страна, като основен доставчик на енергийно гориво за ТЕЦ Бобов дол, създава големи технологични проблеми в подземните рудници, които са с непрекъснат производствен процес и всяко спиране се оказва пагубно за състоянието на машини, съоръжения, минни изработки и добивни фронтове, същото представлява и пряка заплаха за живота и здравето на работещите в тях (в разкритите галерии при спиране на 24 часовия на добив се създават предпоставки за пожари)", се казва в писмото, подписано от управителя на „Въгледобив Бобов дол” Красимир Чаврагански.

В писмото се посочва още, че в подземната мина 24-часовият непрекъснат процес е задължителен за безопасността на миньорите, произвежданият от ТЕЦ-а ток е в пъти по-евтин от тази в ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 (американските централи), както и от зелените енергии.

"Въпреки това от 1 юли 2014 г. ТЕЦ Бобов дол е изкаран от регулирания пазар (работи само за свободен пазар). Към днешна дата НЕК продължава да дължи за произведената в първото полугодие енергия малко под пет милиона лева. Това пряко се отразява на разплащанията от ТЕЦ-а към мините, поради което миньорите от дружеството не са получили заплата за месец юли 2014г., това води и до забавяне разплащанията на дружеството към нашите контрагенти и доставчици, и нарушава целия производствен процес", обясняват от дружеството.

Според Чаврагански в мините е възникнало социално напрежение, което ще се изрази в 1-часов предупредителен протест – спиране работата за 1 час в подземните рудници.

"При нерешаване на създалата се ситуация, едночасовия протест ще прерастне в други граждански действия с непридвидими последствия. Спирането на работата ще доведе до ликвидиране на подготвените полета в подземните рудници и създаване предпоставка за натрупване на газ метан, който е взривоопасен, възникване на ендогенни пожари", предупреждават от дружеството.